El cronista oficial de la Ciutat de Girona, Enric Mirambell (Girona, 1922), va rebre ahir amb "sorpresa i satisfacció" el premi Joan Saqués i Roca que la Fundació Valvi atorga anualment a les persones que han contribuït a la preservació del patrimoni cultural i artístic.

En un acte celebrat a la mateixa Fundació Valvi, Mirambell va escoltar com l'exalcalde Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, glossava la seva figura i destacava la "cita" que té cada diumenge amb els lectors del Diari de Girona, on col·labora des del 1987, quan va ser nomenat cronista oficial de la Ciutat.

Mirambell va destacar, al seu torn, tres exemples de l'"evolució positiva" de la cultura gironina els darrers anys. El premiat va esmentar en primer lloc la Biblioteca Pública, que ell va dirigir a partir de 1949 quan no tenia calefacció ni telèfon.

En segon lloc, es va referir a l'Arxiu Històric Provincial, del qual va ser responsable, quan es va crear el 1952, sense tenir edifici propi.

En tercer lloc, Mirambell va posar com a exemple la cura que la ciutat de Girona té avui del seu patrimoni, en contrast amb el que passava abans, quan els antics convents de Sant Domènec i de la Mercè eren el sostre de la soldadesca i, amb el trasllat de la tropa als nous edificis de la carretera de Barcelona, es va proposar enderrocar els dos convents medievals perquè "ja no servirien per a res".

En la seva gala anual, la Fundació Valvi va lliurar també el premi Salvador Sunyer, que distingeix gent destacada en el camp de la solidaritat i la cooperació. Va rebre el premi el Grup Mifas, que avui té més de 4.000 socis. El seu president, Albert Carbonell, el va recollir de mans del mateix Sunyer. Miquel Fañanàs va fer la glossa del Grup Mifas.

Finalment, el grup Mascort de Torroella de Montgrí, representat pel seu fundador, Ramon Mascort, va rebre el premi Joaquim Codina, que distingeix actuacions a favor del patrimoni mediambiental. Joan Surroca va fer la glossa del grup Mascort.