El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries acull, des de demà i fins al 6 de setembre, l'exposició "El sexe en l'època romana", en què revela els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República i fins al segle IV.

L'exposició s'ha organitzat a través d'una selecció de peces procedents de col·leccions catalanes i de textos llatins, segons els promotors d'aquesta iniciativa.

Al museu d'Empúries es podran veure unes vuitanta peces, entre les que destaquen les d'origen grec procedents del fons del propi museu, relacionades amb aspectes de l'erotisme dins de les tradicions rituals gregues.

Es tracta d'objectes de ceràmica àtica de figures vermelles, amb motius iconogràfics vinculats a les processons dionisíaques i a la participació en el Komos, els seguicis festius característics en la representació dels banquets.

La mostra es divideix en cinc grans àmbits, el primer, "Sexe i matrimoni", està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme davant de les relacions sexuals i el matrimoni.

El segon, "Sexe, seducció i bellesa", parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir a la persona desitjada.

En Pràctiques sexuals" es descriuen les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que es tenia del mateix.

L'exposició aborda també "Les pràctiques sexuals fora del matrimoni", una àrea en la qual incideix en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fora amb persones del mateix gènere o amb persones que cobraven per practicar el sexe.

Finalment, el visitant es trasllada del món de "Els homes en el món dels déus", ja que la sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans.

Els consells d'Ovidio, Sèneca, Plauto o de Suetonio serveixen per a contextualitzar les peces que s'exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l'àmbit públic i de la intimitat domèstica.