Art, música, teatre i espectacles per tots els racons de la ciutat. Això és el que han pogut veure els assistents que des del passat divendres han visitat Girona per gaudir de les múltiples activitats i actes de la desena edició d'Inund'ART, que aposta per obres d'artistes emergents, al marge dels circuits convencionals i sense caps de cartell. La seva directora, Raquel Morón, subratlla que la mostra s'ha consolidat com el "festival d'art contemporani de referència" i atreu gent de França, Barcelona i d'arreu de l'Estat. Després de 10 anys d'història, el festival s'ha marcat un repte de cara al futur: aconseguir que l'art emergent sigui cada cop més professional i es valori més econòmicament.

El festival, que compta amb un pressupost modest de 41.000 euros, ha doblat per a l'ocasió el nombre d'espais expositius. Hi han participat més de 150 artistes, el 70% d'ells procedents de les comarques gironines. Per això, el festival Inund'ART és cada cop més reconegut com la mostra de referència de l'art emergent i un exemple més de la reivindicació del talent gironí. Segons Morón, la mostra atreu visitants d'arreu de França, de les comarques gironines i de l'Estat.

"Estem molt contents, aquesta edició ha estat un èxit rotund i total. Hem recollit els granets de sorra que cada any hem anat posant", ha resumit Morón. Segons la directora, enguany no només s'han pogut veure més obres sinó que també s'ha incrementat la qualitat de les peces exposades o interpretades. "Una de les coses més boniques de la mostra és que és molt diversa, que té una mirada per a tots els públics - des dels amants de les arts visuals fins a les arts musicals o escèniques- i també per a totes les edats", ha destacat la directora.

En total, tot i que encara falten les activitats de la tarda, la directora ja avançat que esperen rondar els 10.000 assistents. Tot i això, Morón remarca que és "molt difícil" calcular el nombre de persones que visiten els espais ja que totes les activitats són gratuïtes i gran part d'elles es troben al bell mig dels carrers de Girona. "A la Casa de Cultura, en tres dies hem rebut el mateix nombre de públic que visita les exposicions que es fan aquí durant tot l'any", ha comentat la directora. En concret, la Casa de Cultura de la ciutat és un dels punts neuràlgics del festival on es pot veure una exposició d'arts visuals multidisciplinària.

Segons la directora, l'espectacle de dansa flamenca i músic clàssica 'Estrambótico' de Gero Domínguez & Compañía ha estat un dels actes amb més afluència de públic seguit de l'espectacle teatral del grup Kamchàtka com també les obres exposades al bell mig de la Rambla. "Vull remarcar el talent de Girona, som uns privilegiats. Vivim en un lloc on no es paren de fer festivals i estem rodejats d'artistes", ha assegurat la directora.

Per tots aquests motius, de cara als propers anys el festival s'ha marcat un repte clar: donar el màxim suport als artistes emergents perquè l'art contemporani i innovador sigui cada cop més professional i es valori més, no només per la seva qualitat sinó pel que fa a l'àmbit econòmic. "Tenim la idea que els artistes actuen gratis, mai pensem o veiem el que hi ha al darrera, la formació i les hores de dedicació que cada un dels creadors hi ha posat", ha assenyalat Morón. "Hem de pagar millor als nostres artistes i valorar-los més econòmicament", ha afegit.

D'altra banda, aquest diumenge també s'ha donat a conèixer la guanyadora del premi especial Art Jove que ofereix el festival conjuntament amb la Coordinació Territorial de Joventut de Girona a joves creadors d'entre 18 i 29 anys. La premiada ha estat l'artista Anna Fando, l'obra de la qual s'ha pogut veure aquests dies a la Rambla de la ciutat. Fando rebrà assessorament tècnic en la promoció i difusió de la seva obra i podrà exposar els seus treball al Museu de la Mediterrània, a la Sala d'Art Jove de Barcelona i a Perpinyà.

Per la seva banda, els visitants que aquest diumenge recorrien la ciutat amb el mapa d'Inund'ART a la mà assenyalaven que es tracta d'un festival "fenomenal" que permet copsar i conèixer els nous artistes i inspirar-se. "Moltes vegades és molt complicat mostrar el que fas i tenir una mostra així que agrupi la gent, amb un programa extens és una bona manera de canalitzar les idees i descobrir nous camps que d'altra manera no coneixeríem", resumia un dels visitants, en Xavier.