El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va refermar ahir que les sentències del Tribunal Suprem que reconeixen el dret de l'Aragó de catalogar les obres d'art de la Franja en litigi no impliquen cap canvi i, per tant, no es mouran de Lleida. Segons el conseller, el que queda clar és que Catalunya ja va catalogar les peces l'any 99 i, per tant, porta uns quants anys d'avantatge sobre l'Aragó, que ara també té dret a reconèixer-les com a pròpies per sentència del Suprem. Mascarell va fer de nou una crida al diàleg insistint que un litigi com aquest no es resoldrà als tribunals. El conseller va fer aquestes declaracions després d'inaugurar la nova biblioteca Carles Morató de Solsona.

El conseller de Cultura va assegurar que l'únic que expressen les sentències és que l'Aragó té dret a reconèixer les peces dins el seu sistema de catalogació, i això "l'únic que vol dir és que nosaltres ho vam catalogar l'any 99 i, per tant, portem uns quants anys d'avantatge, no vol dir altra cosa, i des d'aquest punt de vista els serveis jurídics no consideren que canviïn gaire les coses".

Ferran Mascarell va afirmar que una de les coses que li saben més greu de tot aquest litigi és que no s'hagi volgut reconèixer que si aquestes peces estan on estan és justament per la tasca que va iniciar fa més de cent anys el bisbe Messegué de Lleida "intuint que, si no es preservaven, acabarien fora, segurament als Estats Units".

Cal recordar que aquesta setmana el Tribunal Suprem ha emès cinc sentències on rebutja quatre recursos de la Generalitat i un de la Diputació de Lleida. En concret, ha rebutjat dos recursos del Govern i de la Diputació de Lleida contra la catalogació com a béns d'interès cultural d'Aragó de 24 peces, així com un de la Generalitat contra la declaració com a béns inventariats del Patrimoni Cultural Aragonès de 86 obres més.