L'última de les institucions masculines de la universitat d'Oxford, el col·legi St Benet's Hall, ha post punt final a més d'un segle de la separació per sexe quan s'ha votat a favor de l'admissió de les dones en el centre acadèmic. L'admissió de les dones a St Benet's, que té connexions amb l'orde religiós catòlic benedictí que admet a alumnes de qualsevol creença, va ser aprovada la setmana passada per unanimitat.

El professor de la universitat d'Oxford i director de St Benet's Hall, Werner G. Jeanrond, va senyalar en una entrevista que des que va assumir el càrrec tenia la intensió d'obrir St Benet's Hall a les dones, tot i que per qüestions logístiques no havia estat possible fer-ho abans. " Ara és el moment de fer-ho, ja que pel pròxim curs comptarem amb un nou edifici per acollir a nous alumnes que vulguin estudiar a la universitat", va agregar Jeanrond.

El director de St Benet's Hall va destacar a més que l'admissió de les noies en el col·legi que dirigeix suposa "una transformació radical" i va senyalar que coneixeran quantes són admeses a principis de l'any que ve quan finalitzi el procés per estudiar a Oxford. A més, el professor de la universitat d'Oxford va afirmar que "només" un reduït grup d'estudiants ha mostrat reticències a causa de raons històriques, però va puntualitzar que "més del 90% dels alumnes donen suport de manera enèrgica a l'admissió de les dones".

El procés per a la igualtat d'ambdós sexes a la Universitat d'Oxford va començar en el segle XIX, amb la creació en el 1879 del col·legi femení Lady Margaret Hall, gràcies a l'Associació per a promocionar l'Educació Superior Femenina (AEW, per les seves sigles en anglès) i a diferents iniciatives individuals. A aquest col·legi, el van seguir institucions femenines de St Hugh's en el 1886, i St Hilda's en el 1893.

A més, en el 1920, la universitat d'Oxford va fer un pas històric cap a la igualtat de sexes i va nomenar a les dones membres de ple dret de la institució acadèmica.

Més homes admesos

Des de llavors, els temps han evolucionat, i cinc dels col·legis universitaris masculins per excel·lència com són Brasenose, Jesus Colleg, Wadham, Hertford i St Catherines's van abraçar la igualtat entre sexes i van admetre per primera vegada a les dones en el 1974.

Amb tot, d'aquesta manera, St Benet's hall finalitza el procés per a l'educació universitària mixta a Oxford. Malgrat que des d'aquesta setmana l'educació mixta és una realitat en els col·legis d'aquesta prestigiosa universitat, encara aquesta institució acadèmica és procliu a admetre estudiants del sexe masculí entre els seus alumnes.

Segons dades publicades per la mateixa universitat d'Oxford, dels 21.876 alumes que van cursar estudis de grau i de postgrau durant el curs passat a la institució, el 54,85% eren homes, mentre que el 45,15% dels estudiants eren dones.

L'admissió de les dones en el col·legi de St Benet's coincideix a més amb un altra fita a favor del sexe femení que es va produir la setmana passada, com és el nomenament de la professora Louise Richardson en el càrrec de vicerectora de la Universitat d'Oxford. La professora Louise Richardson es va convertir en la primera dona que ocupa el lloc de vicerectora de la universitat d'Oxfrod després que 217 homes ho fessin en el passat des que en el 1.230 es va establir el rol que va ocupar per primera vegada el professor Elyas de Daneis.