L'historiador Josep Maria Gironella ha identificat la casa natal de Ramon Muntaner (1265-1336), el cronista de Peralada, l'autor d'una de les quatre Grans Cròniques i autor del Sermó, personatge cabdal de la literatura i de la història de Catalunya, que va viure de primera mà diverses gestes militars dels reis de la corona catalanoaragonesa, i al qual la UdG i l'Ajuntament de Peralada li dediquen un congrés internacional des d'avui i fins divendres per commemorar els 750 anys del seu naixement.

Josep Maria Gironella (Universitat de Barcelona), que avui pronunciarà una de les ponències del congrés, ha descobert investigant als arxius que la casa dels Muntaner "es trobava situada a la part occidental de l'illa de cases que avui dia hi ha a la plaça Major de Peralada", com ell mateix escriu a la guia literària Ramon Muntaner i Peralada.

Aquesta és una de les aportacions d'un congrés organitzat pel Grup de Recerca de Literatura Medieval de l'Institut de Llengua i Literatura Catalanes de la UdG, i que començarà avui al Centre Cultural Sant Domènec de Peradala, per traslladar-se demà dijous a la Facultat de Lletres de la UdG i retornar divendres a Peralada.

El congrés Ramon Muntaner: fets, dits i 'veres veritats' (1265-2015), està dedicat a la vida i l'obra de Ramon Muntaner i els temps convulsos que li va tocar de viure.

Xavier Renedo, un dels orgatnizadors del congrés, ha defensat el "Ramon Muntaner novel·lista" que apareix rere les "virtuts literàries innegables" de la seva Crònica. "Aprofitem els 750 anys del seu naixement per reunir-nos una sèrie de persones que hem estudiat la seva vida, la seva obra i la seva època per fer aportacions".

Renedo, organitzador del congrés juntament amb Sadurní Martí, ha destacat que entre les aportacions hi haurà "dades inèdites" de la vida de Muntaner, entre elles la casa natal que ha identificat Gironella.

La ponència inaugural la pronunciarà Josep Antoni Aguilar (U. Catòlica de València), titulada Una dinastia per les vies del mar: sobre l'art literari de Ramon Muntaner.

Josep Torró (Universitat de València) parlarà sobre Almogàvers, de la societat de combatents a la Gran Companyia.

Altres ponents seran Jaume Aurell (U. de Navarra), Emili Casanova (U. de València) o Pietro Colletta (U. Kore di Enna), aquest sobre Ramon Muntaner e la Sicilia.

Una sopa de cols del s. XIII

El congrés tindrà dos actes que, sense perdre el to solemne acadèmic, resultaran de ben segur més lúdics per als assistents, ja que podran tastar menjar i beguda del segle XIII, un menjar i una beguda que cal suposar que Ramon Muntaner i els seus coetanis ingerien amb regularitat.

D'una banda, la xef Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols d'Olot, participarà a la sessió d'aquesta tarda a Peralada per presentar el que ha batejat com Na Mercadera, i una sopa de cols de la cort de Frederic II.

Aquest és, segons afirma Xavier Renedo, un plat que devien menjar el rei Pere el Gran i la seva cort. El congrés recupera la recepta, que Fina Puigdevall cuinarà per oferir a tastar als assistents.

D'altra banda, dijous a Girona, a la Facultat de Lletres de la UdG, el sommelier Josep Roca, d'El Celler de Can Roca, oferirà l'acte titulat La recepta de 'vi piment' d'Arnau de Vilanova. Josep Roca comentarà aquest vi amb espècies segons una recepta d'Arnau de Vilanova, un dels grans metges de l'Edat Mitjana, que va conèixer Ramon Muntaner. Aquí també es podrà tastar el singular vi medieval.