El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) retorna cinc peces que pertanyen a la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya: dos emblemes de mosaic i tres ceràmiques.

Segons un comunicat emès ahir pel Departament de Cultura, tot el conjunt de peces presentava un estat de conservació "regular", a causa de la restauració feta al llarg del segle passat.

Es tracta de peces "excepcionals". Els dos emblemes de mosaic romà policrom estan fets amb la tècnica d'opus ermiculatum, de tessel·la molt petita, fets dins d'una carcassa de pedra com a suport original, amb la representació, en un d'ells, d'una perdiu, i a l'altre, d'una màscara teatral, com es pot verue a les imatges.

Les dues ceràmiques greges de figures roges són una pèlica de grans dimensions, un crater de campana, de dimensions més petites i una gerra tipus "oenochoe etrusca, de bucchero nero".

Les cinc peces ja s'havien restaurat. La més antiga té data de restauració de 1906. Els suports són els propis del segle passat: paper, cartró, guix, fang, varetes metàl·liques i un determinat tipus de pintures. Es va decidir desmuntar les ceràmiques completament, per seguir amb un procés de neteja adequat a cada cas, i finalitzar amb una restauració "matèrica i pictòrica", d'acord amb les seves necessitats.

En els dos emblemes de mosaic es va optar per una neteja superficial de la pedra del marc i de les tessel·les, tant de forma manual com química, per tal de poder retornar-los els colors originals.