La Fundació Antoni Tàpies fa 25 anys i ho celebra presentant una exposició que recull part de les obres que la família de l'artista els ha cedit en dipòsit. Els hereus han lliurat a la institució 199 obres de Tàpies i 31 més de pintors del segle XX com Miró, Klee, Kandinsky, Polloch o Duchamp. Amb aquest fons, la fundació inaugura 'Tàpies. Col·lecció d'artista', una mostra que escull 40 obres inèdites o poc exposades de l'artista i les fa dialogar amb una vintena de quatres d'altres pintors per indagar el paper que jugaven dins la col·lecció de l'artista. L'exposició s'acompanya amb la projecció d'un documental desconegut fins ara que repassa la trajectòria del pintor de Maria Lluïsa Borràs.

Amb els anys de carrera artística, Antoni Tàpies es va anar envoltant d'obres d'orígens i períodes diveresos amb els quals establia afinitats amb les seves. Des de l'art occidental fins a manifestacions artístiques procedents de continents tan llunyans com Oceania, Àsia o Àfrica, l'artista va reunir una col·lecció d'objectes que es relacionaven amb les obres que conservava de si mateix.

Recentment, els hereus d'Antoni Tàpies han cedit en dipòsit a la fundació un conjunt de 230 obres que formen part d'aquesta col·lecció. En gran mesura, es tracta d'obres compostes per ell mateix, però també compren una tria de 31 d'artistes del segle XX com Paul Klee, Joan Miró, Kurt Schwitters, Vassili Kandinski, Maz Ernst, Marcel Duchamp, Franz Kline, Jackson Pollock, Jean Dubuffet, Willem de Kooning, Sam Francis i Robert Motherwell ,entre molts d'altres.

L'exposició 'Tàpies. Col·lecció d'artista' parteix exclusivament d'aquest dipòsit i inclou una vintena d'obres d'art modern occidental que posen de manifest els interessos de l'etapa de formació i les afinitats del període de maduresa de Tàpies amb una quarantena d'obres seves del mateix període comprès entre mitjan dècada de 1940 fins a finals de la dècada dels 80.

La tria s'acompanya d'una representació de cartes, fotografies, invitacions, catàlegs i llibres de referència de la seva biblioteca personal que van ser cedits també a la Biblioteca del a Fundació. La comissària de l'exposició, Núria Homs, posa d'exemple una carta que Tàpies va enviar a Miró on es mostrava "molt satisfet" de l'intercanvi de quadres que havien fet.

La directora de la Fundació Tàpies, Laurence Rassel, ha assegurat que el dipòsit de la família "permet llegir, obrir de nou i sorprendre amb l'obra de Tàpies". "No és una altra exposició de Tàpies, sinó una altra exposició de les seves obres", ha especificat.

Un documental inèdit amb "l'esperit" de l'exposició

La mostra va acompanyada de la projecció del documental inèdit de Maria Lluïsa Borràs 'Antoni Tàpies' realitzat el 1981 amb música de Josep Maria Mestres Quadreny i que, per Homs, "encaixa perfectament" amb l'"esperit" de l'exposició.

El documental està concebut com un conjunt d'imatges organitzades amb un ordre seqüencial i fa un repàs per l'obra de l'artista i els seus referents artístics, literaris i culturals i el seu context històric i personal.

La Filmoteca de Catalunya conservava el negatiu original del documental, que estava gravat en 16 mm, i en va fer una còpia digitalitzada. Malgrat que s'ha pogut recuperar, el format ha fet que presenti una degradació del color i s'hi ha hagut de fer correccions.

25 aniversari amb portes obertes

Amb motiu del 25è aniversari de la fundació, que va obrir portes el 1990, se celebrarà una jornada de portes obertes aquest proper cap de setmana amb activitats gratuïtes per a les famílies. Així mateix, la fundació també obrirà portes el primer diumenge de cada mes i donarà accés gratuït al museu per a les persones que facin 25 anys aquest 2015.