Diumenge s'escau l'Aplec de la capital del Baix Empordà, la Bisbal. Un Aplec amb 53 anys d'història. De fet ja comença la vigília, el dissabte a les 6 de la tarda, davant el Mundial hi haurà una audició de sardanes, dedicada a les escoles de la Bisbal i comarca, anirà a cura de la cobla de l'Escola Municipal de Música de la Bisbal Conrad Saló , escola que des del curs 82-83 funciona i on es formen joves instrumentistes de cobla, alguns dels quals ja han assolit ésser components de les millors cobles del País. Aquesta escola porta en nom del qui fou destacat i excel·lent intèrpret, compositor i director de La Principal de la Bisbal.

El mateix dissabte, a les 8 de la tarda s'oficiarà una missa en record de músics i sardanistes.

El diumenge en el marc del passeig Marimon Asprer, les ballades, el matí a les 10 i a la tarda a 2/4 de 5, amb les cobles, Bisbal Jove, Jovenívola de Sabadell, Montgrins i La Principal de la Bisbal i la cobla de l'Escola Municipal de Música Conrad Saló.

Aquest any esdevé el 25è. Aniversari de la cobla Bisbal Jove i amb aquest motiu s'interpretaran les sardanes: Vailets ardits, d'Emili Saló i Ara fa deu anys, de Jordi Molina que els dedicà en aquell moment.

Hi haurà la XXII Trobada de puntaires i Trobada general de les comarques gironines i la VII Trobada de col·leccionistes de plaques de cava.

El matí actuarà la cobla de l'Escola Municipal de Música Conrad Saló i s'efectuarà un concurs de colles. Hi haurà també una exhibició de la colla sardanista Aires Gironins del GEEG de Girona, que ballaran una sardana de lluïment.

A matí, d'onze a una, davant del Mundial, hi haurà el concurs escolar de dibuix i pintura de l'Associació Cultural Obra Sr. Ferrerós.

aplec de toluges

Vet aquí la vila Toluges, a la Catalunya Nord, prop de Perpinyà i amb una població d'uns 6.000 habitants. Aquí sota els auspicis de l'Abat Oliba, l'any 1027 es promogué l' acord de Pau i Treva de Déu a favor i com a resposta de l'Església i dels pagesos a les violències perpetrades pels nobles feudals. Es poden considerar l'origen de les Corts Catalanes.

Toluges segueix amb l'esperit de catalanitat, aquest diumenge tenen l'Aplec, que començarà el matí a 2/4 d'11 amb un concert commemoratiu dels 30 anys de celebració. Se celebrarà a la Sala Mil·lenari i la participació de la cobla Tres vents. A la tarda a partir de 2/4 de 4, aquesta mateixa cobla i la Mil·lenària oferiran audicions de sardanes al Parc Cairfont.

aplec de tolosa de

llenguadoc

Aquesta població occitana, acollí molts catalans, després del 39 i sempre ha mantingut el Casal Català amb plena activitat, que per diumenge que ve ha programat l'Aplec de la Sardana, i amb aquest seran ja 64 d'organitzats, el que significa el record i l'estima dels catalans, molts d'ells exiliats que romanien i romanen fidels a la terra.

L'Aplec es durà a terme a la plaça Revellin, a les 10 del matí i a les 3 de la tarda, amb l'actuació de les cobles: Vila de la Jonquera i La Principal del Rosselló.

capital de la sardana

La Capital de la Sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l'àmbit cultural en els territoris de Catalunya, Andorra i Nord de Catalunya i també promoure i projectar el municipi designat com a Capital de la Sardana tant a l'interior com a l'exterior de les fronteres polítiques del país.

Qualsevol municipi pot aspirar a ser designat com a Capital de la Sardana.

Per ser-ho ha de presentar la corresponent candidatura. Aquest any la Capital és Calella (Maresme), el 2016, serà Mollerussa ( Pla d'Urgell).

Per més informació: Confederació Sardanista de Catalunya, Montsec, 20 - 08030 Barcelona Telf. 93 319 76 37. info@conf.sardanista.cat.

DIA UNIVERSAL DE LA

SARDANA

Aquest proper diumenge 21 de juny se celebrarà el Dia Universal de la Sardana arreu de les ballades i actuacions sardanistes. Per unir simbòlicament totes les activitats s'ha triat la sardana Catalunya d'Enric Morera, ara precisament que es commora els 150 anys del naixement d'aquest compositor. Així, aquesta activitat popular i transversal serà una ocasió més per recordar i homenatjar l'autor d'algunes de les sardanes més conegudes, alhora que fa referència al nostre país.

L'objectiu del Dia Universal de la Sardana és estendre el concepte i el so de la sardana arreu. Alhora, serveix per crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta.

cONVENI

El Palau Marc, seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, ha estat l'escenari de la signatura del conveni entre l'empresa Mahou San Miguel i la Confederació Sardanista de Catalunya.

En virtut d'aquest conveni s'inicia un projecte de col·laboració per tal de promocionar mútuament els productes de la companyia i les principals activitats de la Confederació Sardanista de Catalunya.