L'organització del popArb ha anunciat que la d'enguany serà la darrera edició del festival. Després d'onze anys, els impulsors han decidit posar fi a la cita musical que se celebra cada estiu a Arbúcies perquè el ritme de venda d'entrades no permet assegurar la continuïtat del festival. Des de l'organització van defensar ahir la qualitat d'una programació "tremendament interessant" com la d'enguany i apunten com a possibles causes de la poca venda ?d'entrades la "bombolla" de festivals que hi ha actualment, l'IVA cultural, els problemes per cobrar les subvencions de les administracions i també una possible pèrdua d'interès del públic que, a més, ha de suportar els efectes de la crisi.

Després d'onze edicions, el festival popArb s'acomiada. Quan falten pocs dies per a la cita (el festival es fa els dies 26 i 27 de juny a Arbúcies), els organitzadors han anunciat que aquesta serà la darrera edició perquè no estan rebent la resposta que esperaven del públic. Com que la venda d'entrades no avança a bon ritme, això els fa veure que no poden garantir la continuïtat del festival.

Malgrat tot, l'equip del festival s'ha mostrat convençut que tots aquells que ja han comprat l'entrada i els que vulguin adquirir-la per acomiadar-se del popArb en l'onzena i darrera edició "gaudiran del millor final possible". Una prova d'això és que no falten les novetats en l'edició que és a punt de començar.

Enguany el popArb estrena una producció pròpia Cutting out the atlantic, que combina la música folk d'Eef Barzelay i Senior i el Cor Brutal, i quatre concerts amb format experimental. Es tracta de #repteexperts, una jam session d'indie, la Nit del Caballo Cantador, improvisació vocal amb la participació del públic, Micro-Zènit, versió comprimida de veu i guitarra de Cénit de Standstill i ?Anarquia és independència, on es barrejaran poesia, música i dansa.

Motius diversos

"Per sostenir un format com aquest creiem que cal la complicitat de l'escena i la premsa, la feina i la dedicació de molta gent, un públic atrevit que vulgui i pugui comprar entrades, institucions que apostin fort per un projecte pensat com un servei públic i un cert suport privat", va valorar la directora, Anna Cerdà.

Segons argumenta la directora, hi ha diversos motius que poden explicar la davallada que ha experimentat el festival. Alguns d'ells serien la dificultat per trobar i mantenir patrocinadors, també el fet que el públic "està durament afectat per la crisi i atrapat en una certa bombolla de festival", així com els problemes per cobrar les subvencions de les institucions i la càrrega que per aquests esdeveniments suposa l'IVA cultural.

Els organitzadors van recordar que el festival va néixer el 2005 per donar veu a la nova escena musical catalana -situada en circuits més independents- quan llavors no era coneguda i també van voler reconèixer el llegat que deixa el festival.

"És per preservar tot aquest llegat, per no degradar-lo, que creiem que és el moment de parar, de celebrar tot el que hem fet, i de fer-ho plegats: volem aplegar-nos al popArb15 i felicitar-nos. Amb esforç, alegria i rauxa, tal com vam néixer, llançant-nos-hi de cap", clou el comunicat difós per l'organització.