Després d'una letargia de la qual es desconeixia si tornaria a despertar, el robot Philae va donar la nit de dissabte senyals d'haver-se reactivat set mesos després de situar-se en un cometa i d'enviar valuosa informació científica a la Terra. Encara que hi havia confiança dins de la comunitat científica que el Philae sortís de la seva hibernació, la notícia va ser acollida ahir amb enorme alegria i com una fita més de l'històric viatge del mòdul, el primer instrument humà que aconsegueix fixar-se sobre un estel. L'Agència Espacial Europea (ESA) va anunciar amb humor a Twitter el despertar de Philae: "Hola Terra. Pots sentir-me? Quant de temps he estat adormit?".

El 15 de novembre de 2014, després de 57 hores d'activitat, les seves bateries es van quedar sense energia per falta de contacte amb el Sol després d'aterrar en el cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, rebotar dues vegades i acabar ubicat en una zona fosca. Precisament ha estat la creixent exposició de l'artefacte als raigs solars la que ha possibilitat el seu despertar, encara que no serà fins al 16 d'agost quan el cometa assoleixi la màxima proximitat i passi a 186 milions de quilòmetres.

La sonda Rosetta, que orbita al voltant del cometa, va haver de viatjar durant deu anys a més de 510 milions de quilòmetres de la Terra per poder dipositar el robot al 67P/Churyumov-Gerasimenko. El portaveu de l'ESA a Espanya, Emmet Fletcher, va explicar que Philae ja ha enviat a la seu de la missió a Darmstadt (Alemanya) un total de 300 paquets o grups de dades, encara que podrien haver-n'hi fins a 8.000 esperant a la memòria. "Això vol dir que ha estat treballant dies abans que rebéssim el contacte", va dir.

Fletcher va especificar que les dades podrien ser sobre les bateries del mòdul, la temperatura i fins i tot dades sobre el cometa, si bé encara està per veure amb l'anàlisi que se'n faci.

40 segons de transmissió

Philae necessitava almenys 19 watts per respondre a Rosetta i ara disposa de 24 watts, segons l'ESA, que va recordar que també era imprescindible que la temperatura interna de Philae augmentés (-45 graus és la temperatura límit a la qual podria estar i ara estaria -35 graus). En previsió que aquest dia arribés tard o d'hora, el 12 de març passat s'havia tornat a encendre la unitat de comunicació de la sonda Rosetta per captar qualsevol possible transmissió de Philae, com finalment ha succeït.

L'anhelat contacte va tenir lloc a dos quarts d'onze de la nit de dissabte, durant 85 segons, tot i que només hi va haver 40 segons de transmissió de dades, segons va dir el president del Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES), Jean-Yves Le Gall, a l'emissora francesa RTL. "La bona notícia va arribar en plena nit, quan Philae va respondre a les nostres trucades. Vam tenir al voltant de dos minuts d'enllaç entre Rosetta i Philae, i 40 segons de dades. Ara cal analitzar tot això, però Philae viu", va explicar Le Gall.

Deu anys de viatge

Llançada el 2 març 2004 des de la base europea a Kurú (Guaiana Francesa), la sonda Rosetta deu el seu nom a la pedra que va permetre desxifrar el llenguatge jeroglífic dels egipcis. Al maig de 2014 va començar l'aproximació al cometa i el 6 d'agost es va produir la trobada. En aquest moment, la sonda, que havia recorregut més de 6.000 milions de quilòmetres, estava a una distància d'uns 100 quilòmetres del cometa i viatjava a una velocitat de 775 metres per segon.