17 de juny de 2015
17.06.2015

La inestabilitat climàtica va impedir l'expansió de dinosaures als tròpics

Un estudi conclou que les fluctuacions de condicions àrides i humides van evitar que s'estenguessin a la zona

17.06.2015 | 07:16

La inestabilitat climàtica i de flora va contribuir a la manca de presència dels dinosaures en zones tropicals de la Terra en el període Triàsic, segons un estudi divulgat ahir per la revista especialitzada Proceedings of the National Academy of Sciences of USA.
La investigació, encapçalada per la doctora Jessica Whiteside, de la Universitat de Southampton (Regne Unit), es va basar en els registres sedimentaris que es troben a la formació geològica de Chinle, al nord de Nuevo México (EUA).
Els científics s'havien preguntat per què els dinosaures no van mostrar una presència constant en zones tropicals durant els 10.000 i 15.000 milions d'anys posteriors al seu origen, i quan van dominar les latituds altes. D'acord amb l'estudi, les dades dels isòtops de carboni de la matèria orgànica fòssil apunten com a causa a un medi ambient afectat per fortes fluctuacions entre condicions àrides i humides, amb bruscs canvis en la flora, en les regions tropicals.
Així mateix, les restes fòssils de carbó vegetal suggereixen freqüents incendis, cosa que podrien ser provocats per la variació mediambiental que encoratjava la creació de matèria orgànica en l'època humida i després la seva ràpida sequedat en els períodes àrids. Com a conseqüència, conclouen els investigadors, aquestes fluctuacions, així com un alt nivell atmosfèric de CO2, pot haver estat la causa que els dinosaures no s'estenguessin en zones tropicals en generar alteracions impredictibles en la disponibilitat de recursos

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona