L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) va presentar ahir a Barcelona el primer biobanc del món amb ADN antic de mostres humanes, cosa que permetrà futures investigacions sobre l'evolució de diverses malalties i l'anàlisi de la diversitat genètica. Aquest dipòsit ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i ha estat impulsat amb el finançament obtinguda pel projecte europeu MEDIGENE (Genetic and environmental factors in Obesity and/or diabetis in specific populartions) del 7è Programa Marc de la Comunitat Europea.

El banc compta actualment amb un total de 500 mostres seleccionades i processades -de les quals 76 ja estan disponibles per a la comunitat científica internacional- procedents de diferents necròpolis de Tarragona del període romà i visigòtic d'entre els segles III i VII dc.

El director de l'IDIBAPS, el doctor Ramón Gomis, va assegurar que haver aconseguit treure aquest projecte endavant "obre moltes possibilitats d'estudi de les civilitzacions antigues", com és analitzar el "background genètic i l'impacte que ha tingut la nutrició o les malalties en el nostre ADN". De la seva banda, el director de l'MNAT, Francisco Tarrats, va explicar que aquestes restes òssies ajudaran a "fer un relat més pròxim i més humà" del que va passar fa més de quinze segles i suposaran un avanç científic "excepcional", ja que "per a coneixe'ns fa falta que coneguem els nostres orígens".

Tot i que fins ara existien diverses col·leccions disperses pel món en museus d'història natural amb mostres d'ADN molt específiques, aquest biobanc ubicat a Barcelona és el primer amb una gran col·lecció de material genètic antic de mostres humanes i que, pel fet de ser un banc públic, posarà les mostres a disposició dels investigadors que ho sol·licitin. La seva existència, segons va explicar la responsable del Banc de l'IDIBAPS, la doctora Anna Bosch, es deu a la "coordinació que hi ha hagut des de fa tres anys entre aquestes institucions tan específiques", una coordinació que fins ara no s'havia donat enlloc del món.

L'origen de les malalties

El principal objectiu és analitzar com han influït en nosaltres els moviments migratoris i intentar trobar l'origen d'algunes malalties presents actualment com són l'obesitat o la diabetis tipus 2.

Anna Bosch va explicar que, encara que en un principi es va disposar de 500 mostres dentals i, per tant, de poca quantitat, s'han pogut ampliar fins a 75 mostres d'ADN per mitjà d'unes enzims, cosa que permetrà "que (aquestes mateixes mostres) puguin ser utilitzades per a una gran varietat d'estudis".