18 de juny de 2015
18.06.2015

Una exposició al Museu dels Jueus té el certificat de mort de W. Benjamin

L'Arxiu Walter Benjamin de l'Akademie der Künste de Berlín mostra a Girona com el pensador s'organitzava

22.06.2015 | 07:09
Certificat de la mort de Benjamin.

El Museu d'Història dels Jueus de Girona inaugurarà avui l'exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili, un homenatge a l'insigne pensador alemany en el 75è aniversari de la seva mort.
La mostra reconstrueix la vida vida i l'exili de Benjamin fins a la seva tràgica fi a Portbou, a través de testimonis i documents. Entre aquests documents destaca el certificat de defunció, de 1940, on consta com a causa un "vessament cerebral". El document forma part del Llibre de Registre de Defunció de l'Ajuntament de Portbou. Com és sabut, el filòsof va morir a Portbou en circumstàncies mai del tot esclarides, víctima de la persecució nazi.
L'exposició, que és un projecte l'Arxiu Walter Benjamin de l'Akademie der Künste de Berlín, ha estat organitzada pel Patronat Call de Girona i la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili de la UdG, amb el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera.
Aquesta exposició té l'objectiu de mostrar de quina manera el pensador alemany, un dels filòsofs i crítics més importants del segle XX, organitzava, conservava i inventariava els seus propis arxius a la mesura de la seva investigació.
L'exposició es basa en material procedent de l'Arxiu Walter Benjamin de l'Akademie der Künste de Berlín, i recull reproduccions facsímils d'escrits com ara postals, quaderns de notes, sobres, tiquets, fotografies, retalls de premsa, carpetes o una llibreta d'adreces.
Tots aquests documents reflecteixen una exigència constant en Walter Benjamin: salvar de l'oblit el pensament i organitzar-ne el rescat, ja fos del seu propi pensament, el de la seva família o de parts senceres de la història oblidades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona