L'escriptor Félix de Azúa, poeta, assagista i novel·lista, va ser elegit ahir acadèmic de la Llengua per ocupar la butaca "H" de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), vacant des de la mort de Martí de Riquer el setembre del 2013.

De Azúa (Barcelona, 1944), la candidatura del qual va ser proposada per Javier Marías, Carmen Iglesias i Santiago Muñoz Machado, es va imposar així a l'altre candidat que aspirava a aquesta plaça, el també novel·lista i assagista Juancho Armas Marcelo.

Félix de Azúa aconsegueix entrar a la RAE en el seu segon intent. El març del 2008 va ser presentat com a candidat, juntament amb José Luis Borau, per cobrir la vacant de Fernando Fernán Gómez i va aconseguir més vots el cineasta i escriptor aragonès.

Catedràtic d'Estètica de la Universitat Politècnica de Catalunya fins a la seva jubilació, Félix de Azúa va ser inclòs el 1970 en l'antologia de Josep María Castellet Nueve novísimos poetas españoles, al costat d'escriptors com Pere Gimferrer, Guillermo Carnero i Leopoldo María Panero.

Col·laborador de diversos mitjans de comunicació, sobretot d'El País, de Azúa és autor de llibres de poemes com Cepo para nutria, El velo en el rostro de Agamenón, Edgar en Stephane, Lengua de cal i Farra.

La seva obra narrativa es caracteritza pel seu caràcter reflexiu i per bones dosis d'ironia i de sarcasme, especialment en els seus llibres més recents. Entre les seves novel·les figuren Historia de un idiota contada por él mismo (Premi Herralde 1986), Diario de un hombre humillado, Demasiadas preguntas i Momentos decisivos.

La seva àmplia faceta d'assagista ha quedat reflectida en títols com Baudelaire (y el artista de la vida moderna), L'aprenentatge de la decepció, Lecturas compulsivas, La invención de Caín, Diccionario de las artes i La passión domesticada.

Les seves novel·les més recents són Autobiografía sin vida (2010), Autobiografía de papel (2013) i Génesis, publicada el 2015.

Visiblement satisfets estaven ahir Carmen Iglesias i Javier Marías. Aquest últim va dir que de Azúa és "un gran escriptor, que ha tocat amb encert tots els gèneres. És un home molt complet i de gran prestigi, que pot aportar molt a l'Acadèmia". Félix d'Azúa, va afegir Marías, és una persona que "ha tingut sempre un gran interès per la llengua, que la coneix molt bé i que maneja tot tipus de registres. I té ganes de treballar".