El greu deteriorament del medi ambient denunciat pel papa Francesc a la seva encíclica abans de la cimera del clima de París també és un seriós inconvenient per a la lluita contra la fam i la pobresa, segons sostenen diversos experts. La "revolució cultural" que el pontífex propugna enfront de les formes de vida "insostenibles" és una altra manera de cridar al canvi que bona part de la comunitat científica porta anys reclamant.

El director general de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Graziano da Silva, va expressar ahir en un comunicat la seva coincidència amb el Papa en què és responsabilitat de tots protegir el planeta per a les generacions futures. "Els problemes de la pobresa i del medi ambient són de fet una sola crisi", va afirmar.

Si bé la població amb fam al món s'ha reduït a menys de 800 milions de persones, moltes altres han sortit de la pobresa i la tecnologia ha avançat a passos de gegant, des de la FAO reconeixen que no hi pot haver desenvolupament sostenible si milions de persones segueixen vivint en l'exclusió mentre la Terra pateix. El canvi climàtic està impactant en forma de fenòmens meteorològics més extrems, capaços de destruir cultius sencers, pujades del nivell del mar i variacions de temperatures que poden alterar el desenvolupament de plantes i insectes pol·linitzadors essencials, cosa que afecta igualment la producció d'aliments.

Segons l'Institut Internacional d'Investigació sobre Polítiques Alimentàries (IFPRI), tot i l'augment de la població mundial, moltes collites disminuiran fins a un 25% en els propers 35 anys pel canvi climàtic, debilitant els esforços per acabar amb la pobresa i la fam. La mitigació i l'adaptació al canvi climàtic en els països pobres són dos dels aspectes més sensibles a les àrdues negociacions que busquen reduir la temperatura global a un màxim de dos graus centígrads sobre el nivell preindustrial.