El nombre de robatoris a esglésies i ermites gironines ha caigut un 74% des de l'any 2010, quan es va impulsar un pla conjunt del Bisbat i els Mossos d'Esquadra per fer-hi front. El pla, que s'ha dut a terme en dues fases diferents, ha consistit en la instal·lació d'un seguit de sistemes de protecció i de seguretat, la substitució d'imatges originals per rèpliques, la realització de més de vuitanta contactes per oferir consells de seguretat als preveres i l'elaboració d'un cens exhaustiu on es detallen els objectes de valor que es troben a les esglésies i ermites de la diòcesi.

El Bisbat gironí i els Mossos van impulsar l'any 2010 un pla conjunt per prevenir els robatoris a les més de 1.100 esglésies, centres de culte, capelles i ermites que es troben a la diòcesi de Girona. El pla va entrar en vigor arran de les 38 denúncies que el Bisbat va notificar l'any 2010 per robatoris a temples de la diòcesi, una xifra que suposava un augment del 39 per cent respecte a l'any anterior i que preocupava l'església gironina.

En la reunió bianual de coordinació que mantenen el Bisbat i els serveis territorials dels Mossos per avaluar l'eficàcia del pla, el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, ha constatat que, amb la implantació d'aquest pla específic, aquests fets s'han reduït en un 74% des que va entrar en vigor el pla fins a dia d'avui.

El sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Andreu Masegosa, considera que "a dia d'avui la valoració del pla és clarament positiva", i subratlla que aquesta col·laboració ha enfortit els lligams i la col·laboració entre el Bisbat i el cos dels Mossos d'Esquadra.