El municipi de Peralada va inaugurar la seva primera ruta literària, un itinerari únic que gira entorn de la història d'un dels seus fills il·lustres, Ramon Muntaner, que va néixer en aquest petit poblet el 1265. Coincidint amb els actes de commemoració del 750è aniversari del seu naixement, aquesta ruta repassa 12 punts clau relacionats amb el que va ser autor d'una de les obres més destacades de la historiografia medieval europea: La Crònica.

Aquest cronista altempordanès era membre d'una família benestant i des de ben petit ja va poder conèixer el rei Jaume I, un fet que el va marcar de manera decisiva durant tota la seva vida. Als vint anys, les tropes franceses que van assetjar la vila van arrasar el poble i, des d'aquell moment, Ramon Muntaner va començar a viatjar per arreu de la Mediterrània al servei dels comtes de Barcelona i els reis d'Aragó. No va tornar a viure mai més a la seva localitat natal però sí que va visitar la vila diverses vegades, ja que hi tenia propietats i familiars.

Amb les experiències viscudes va escriure des de l'Horta de València la seva gran obra, La Crònica, que va des de l'engendrament de Jaume I fins a la coronació d'Alfons el Benigne. Carregada de dades històriques i interpretacions personals, s'ha convertit en una de les obres més notables de la historiografia medieval europea. Ramon Muntaner va ser un dels polítics, militar, cronista i administrador més prolífics i internacionals.

Coincidint amb la celebració del 750è aniversari del seu naixement, el consistori de Peralada amb l'ajuda de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona (UdG), va tirar endavant una ruta literària sobre la seva figura, el primer itinerari d'aquestes característiques que crea aquest Ajuntament empordanès.

Aquest recorregut passa per dotze punts clau de la història i vida de Ramon Muntaner mitjançant les explicacions d'una guia i un actor que rellegeixen textos de Muntaner o d'altres escriptors de renom que van parlar sobre el cronista tals com Carles Rahola -gran admirador de Muntaner- o Josep Pla. "Es tracta de l'onzena ruta que realitzem arreu de les comarques gironines, n'hem fet sobre Maria Àngels Anglada als Aiguamolls de l'Empordà, o Mercè Rodoreda", explicava la directora de la Càtedra, Maria Àngela Vilallonga.

Ruta activa tot l'any

La ruta, que va arrencar ahir, es mantindrà permanentment estiu i hivern i per poder realitzar-la només cal demanar-ho a l'Oficina de Turisme de Peralada. "Amb fragments d'obres dels personatges o d'altres autors repassem la vinculació de la vila amb la figura escollida i es mostra el que s'ha escrit sobre ell, el que ha viscut o el lloc que el va veure néixer", afegia Anglada.

Per aquells que vulguin marcar-se el seu propi ritme, la ruta també es pot fer individualment seguint el llibret que s'ha editat i que porta per títol Què us diré?: Ramon Muntaner i Peralada. A més, és possible que el consistori -tal com s'ha fet a Castelló d'Empúries amb una altra ruta similar- instal·li faristols amb codi QR perquè cadascú amb el seu mòbil pugui informar-se. Una iniciativa que ara l'Ajuntament valorarà, tal com va anunciar ahir l'alcalde de la localitat, Pere Torrent. "Alguns dels punts més importants que es poden veure és la casa pairal de la família Muntaner, on va dormir Jaume I i Alfons X, o indrets relacionats amb el setge francès", assegurava el professor de Literatura Catalana Medieval de la UdG i encarregat de l'organització de la ruta, Xavier Renedo. "Com deia Josep Pla, Ramon Muntaner va ser l'escriptor més divertit de la literatura catalana medieval i recuperar textos relacionats amb Peralada i la seva figura és una iniciativa excel·lent, qualsevol iniciativa que apropi Ramon Muntaner al gran públic és una idea que cal aplaudir", assenyalava.

Segons va detallar Renedo, els historiadors sospiten que el fervor que tenia Muntaner respecte a la reialesa no es tractava d'una qüestió aleatòria sinó que és possible que el cronista provingués d'una branca borda i tingués sang reial. "Finalment, Muntaner va morir a Eivissa després de rebre 32 ferides en diverses batalles, tal com ell subratlla en els seus textos", va recordar l'organitzador.

Per la seva banda, el batlle va subratllar que la nova ruta permetrà reivindicar les arrels empordaneses d'aquest cronista universal i, al mateix temps, donar a conèixer una vessant poc coneguda de la història de Peralada.

La nova ruta s'emmarca dins del conjunt d'activitats com conferències, visites guiades i altres propostes que s'han portat a terme darrerament per commemorar el 750è aniversari del naixement de Muntaner.