La segona edició del festival Clownia, una «arma de construcció massiva« creada pels Txarango, està a punt de començar. Se'l podria etiquetar sense faltar a la veritat com «més que un festival» per la seva vessant solidària, i s'ha reconvertit en un festival d'estiu. Organitzat pels Txarango, que s'han basat en els festivals europeus que consten d'acampada i actuacions sense distingir entre dia i nit, fa setmanes que ha esgotat les 5.000 entrades. La cita és des de demà al matí fins dissabte ben entrada la nit.

El festival es fa a Sant Joan de les Abadesses. La primera edició es va celebrar l'any passat, impulsada per Txarango i Èxits Management. Aquella primera edició es va celebrar el maig del 2014, però ara passa a ser plenament un festival d'estiu. Dos dies de música, artistes de circ i acampada al prepirineu. Es pot demanar més?

Txarango, que no es conforma amb organitzar el festival sinó que també hi participa activament, hi actuarà la segona nit, en el que suposarà l'inici de la seva gira estiuenca. Tal com expliquen ells mateixos, «tornem a plantar aquest campament com a acte de rebel·lia, com a reivindicació del somni, com a celebració de la vida». Les motivacions no són merament musicals, com també deixen clar: «Per remoure l'aigua estancada, per proposar horitzons, per seguir cultivant el pensament crític, perquè la música, el circ i el teatre ens alliberen, perquè estimem la cultura, defensem la cultura i és la nostra arma». I així defineixen el Clownia: «Arma de diversió massiva, arma de construcció massiva, arma de transformació massiva. En definitiva, el que instal·len aquest cap de setmana a Sant Joan és ni més ni menys que «la capital de la utopia; seguim aquí, seguim al peu del canó disposats a fer trontollar les poltrones del sistema».

L'escenari gratuït ubicat a la plaça Major, al centre de Sant Joan de les Abadesses -la plaça on Txarango va créixer- és el punt escollit per a començar les dues jornades de Clownia. A partir de les 11h del matí per aquest escenari hi passaran noves propostes com el pop rock de Cybee, la festa d'El Son de la Chama, la música negra de les encantadores Sey Sisters o la gresca imparable de l'Orquestra Di-Versiones. Aquest escenari que Clownia regala al poble també acollirà espectacles sorpresa.

La Ciutat de Clownia, epai escènic dins del recinte del festival, en una zona amb gespa, acollirà els espectacles de circ.

L'Escenari Àgora és el cor de Clownia: una gran carpa de circ que aplega la vessant més social del festival. Un lloc que pretén que la gent participi i reflexioni. Música, teatre i circ com a eines de transformació social. És l'escenari per on passaran Leo Bassi, Amparo Sánchez, Zulú 9.30, espectacles de Tinixara i Catastrofer i el folk dels Randellaires. Les dues jornades les tancarà fins a la sortida del sol, el resident Dj OGT.

Finalment, l'escenari principal s'encén amb la nit sota la consigna de la festa. Hi actuaran els plats forts de Clownia. La millor música festiva de vocació internacional personalitzada en els noms propis de Txarango i La Pegatina. Els acompanyaran els clàssics francesos Babylon Circus, els valencians Aspencat i Zoo, els rumberos que retornen Gertrudis, els espectaculars suecs Hoffmaestro, el divertit El Niño de la Hipoteca i tancaran les nits els japonesos Caribbean Dandy i el col·lectiu festiu Calavera Collective.

Per a projectes solidaris

Una part dels ingressos que es recullen al Clownia es destinen a projectes de circ solidaris. Aquesta edició va dedicada a Pallasos en Rebeldía, un col·lectiu artístic i solidari que va néixer a partir del Festival Internacional de Clown de Galícia, el Festiclown. Actualment estan preparant la tercera edició del Festiclown a Palestina, el primer festival de circ del món àrab, on Txarango també participarà.