Astrio, Balago i Nev.Era són els primers artistes confirmats del festival L'Estrany de Banyoles. Les actuacions d'Astrio i Nev.Era són una coorganització entre l'equip de L'Estrany i Joventuts Musicals de Banyoles, mentre que la cervesa artesana Espiga patrocina l'actuació de Balago que tindrà lloc al singular espai del Monestir de Sant Esteve. La setena edició de L'Estrany tindrà lloc els dies 31 de juliol i 1 d'agost a la ciutat de Banyoles.

L'Estrany començarà el 31 de juliol amb Balago que oferiran una actuació molt especial al Monestir de Sant Esteve, dins la seva «Gira per esglésies de Catalunya».

Nev.Era (Sergio Mesa) actuarà davant de l'Ateneu de Banyoles, a la Plaça Major el 31 de juliol. Músic que s'inicia com a dj l'any 1996 no serà fins el 2009 que publica el seu primer treball, des de llavors no pararà de presentar projectes, col·laboracions i diversos treballs que el portaran a tocar a festivals com el Sónar o el festival'era.

El trio d'Arecio Smith, Santi Serratosa i Santi Careta són els components de la banda Astrio que faran ballar a tots els assistents amb la seva música explosiva amb melodies provinents del jazz,1 Draga.