El Tribunal Suprem dels Estats Units va prendre ahir una decisió històrica en declarar inconstitucionals les lleis estatals que prohibeixen el matrimoni homosexual i afirmar que tots els estats han de reconèixer el dret a la unió entre persones del mateix sexe. Fins ara hi havia 37 estats, més el Districte de Columbia -on hi ha la capital, Washington- i el territori nord-americà de Guam, en els quals el matrimoni homosexual és legal. A més, hi ha 13 estats que, fins ara, havien prohibit aquest tipus d'unions: Arkansas, Geòrgia, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississipí, Missouri, Dakota del Nord, Ohio, Dakota del Sud, Tennessee, Texas i Nebraska.

La decisió dels nou jutges que conformen l'Alt Tribunal es va dirimir per cinc vots a favor de la legalització i quatre en contra. La decisió no entrarà en vigor immediatament, perquè la Cort, màxima instància judicial del país, atorga al demandant que ha perdut el cas aproximadament tres setmanes per sol·licitar una reconsideració.

Quatre estats analitzats

La històrica sentència emesa ahir pel Tribunal Suprem va ser alimentada per la tenacitat de Jim Obergefell, un peticionari que, com resa el dictamen judicial, «demostra que el matrimoni encarna un amor que pot fins i tot superar la mort». Obergefell i John Arthur es van casar el 2013 després que el Tribunal Suprem anul·lés la Llei de Defensa del Matrimoni, que qualificava el matrimoni exclusivament com la unió entre un home i una dona. No obstant això, Arthur va morir tres mesos després a causa de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) que patia, però Obergefell no va poder incloure el seu nom en el certificat de defunció, ja que els matrimonis homosexuals no eren reconeguts a Ohio.

La història d'Obergefell, que va rebre ahir immediatament la trucada del president Barack Obama, per felicitar-lo després de conèixer la sentència, serà recordada així com l'última victòria pels drets civils de la comunitat LGTB al país. Després de la conversa entre tots dos, captada en directe per les televisions nacionals, Obama va assegurar des dels jardins de la Casa Blanca que la decisió del màxim tribunal del país «és una victòria per a Amèrica». Centenars de persones es van amuntegar en els voltants de la Cort Suprema, al centre de Wa?shington.

La sentència del?Suprem arriba 42 anys després que l'estat de Maryland es convertís, el 1972, en el primer a prohibir per llei el matrimoni homosexual. A aquest el van seguir molts altres, i als anys 90 van arribar a fer-ho gai?rebé la totalitat dels Estats Units. El 1996 el president del Partit Demòcrata Bill Clinton, va promulgar la Llei en Defensa del Matrimoni, que prohibia al Govern Federal reconèixer matrimonis del mateix sexe. No obstant això, a principis de 2013, el mateix Clinton es va pronunciar en contra de la llei que ell va signar.

De Vermont a Massachusetts

El primer èxit de la llarga lluita de la comunitat gay dels Estats Units va arribar l'any 2000, quan el Tribunal Suprem de Vermont va determinar que excloure les parelles homosexuals del matrimoni va contra la Constitució i va exigir que es legislés a favor d'un estatut equivalent al matrimoni per als gais, de manera que aquest estat es va convertir en el primer a donar a les parelles del mateix sexe els mateixos drets que a les heterosexuals. Quatre anys més tard, Massachusetts es va alçar com el primer estat que reconeixia el matrimoni homosexual, després d'una decisió de la Cort Suprema de l'estat. Poc després, Connecticut també va legislar a favor de la unió matrimonial entre persones del mateix sexe.

Quan Barack Obama va arribar al poder, les parelles homosexuals només es podien casar en dos estats (Massachusetts i Connecticut). Quatre mesos després, aquest nombre va passar a cinc. El 2012, els estats de Maine, Maryland i ?Wa?shington es van convertir en els primers en què s'aprovava el matrimoni homosexual per plebiscit.

Satisfacció generalitzada

Artistes com Ricky Martin, Zoe Saldaña, Salma Hayek i Glòria Estefan van mostrar ahir a les xarxes socials la seva alegria per la sentència. Martin va declarar que per fi, «l'amor és per a tots». Per a la cantant Gloria Estefan, la decisió fa que els EUA sigui «un millor país» i va apostar per la victòria de l'amor, una frase (#LoveWins) que va ser convertida en hashtag a Twitter. També va expressar la seva satisfacció el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, que es va declarar públicament homosexual l'any passat, i que va considerar la sentència com «una victòria de la igualtat, la perseverança i l'amor»,

De la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va celebrar una decisió que va qualificar d'«històrica» i que suposa «un gran pas endavant per als drets humans».