El Vaticà i «l'Estat de Palestina» van signar ahir un acord que «tracta dels aspectes essencials» de l'activitat de l'Església catòlica en el territori palestí, segons va informar la Santa Seu. El text, com va avançar el Vaticà el passat 13 de maig, es recolza en la solució de «dos Estats» per al conflicte amb Israel i del qual va dir llavors que podria ajudar al reconeixement d'una Palestina «independent».

L'acord es va reiterar ahir i «reafirma el suport a una solució negociada i pacífica de la situació a la regió». El text dóna seguiment a l'Acord de Base que van signar la Santa Seu i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) el 15 de febrer de 2000 i «és el resultat de les negociacions desenvolupades per la comissió de treball bilateral durant els últims anys», segons un comunicat de la Santa Seu.

Per part del Vaticà, va signar l'acord l'arquebisbe Paul Gallagher, secretari de Relacions amb els Estats, mentre que pel costat palestí ho va fer el ministre d'Afers Estrangers, Riad al Malki. Gallagher va destacar en un discurs distribuït pel Vaticà que «en contrast amb l'acord anterior, aquest se signa entre la Santa Seu i l'Estat de Palestina».

«Això indica el progrés fet per l'Autoritat Palestina en els últims anys i sobretot el nivell de suport internacional, que va culminar amb la resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides el 29 de novembre de 2012, que va reconèixer Palestina com a Estat observador no membre de les Nacions Unides», va afegir.

Buscant la fi del conflicte

L'arquebisbe va expressar el seu desig que aquest acord «pugui d'alguna manera ser un estímul per acabar amb el prolongat conflicte palestino-israelià (...), també espero que la molt desitjada solució de dos Estats esdevingui una realitat el més aviat possible».

Per la seva banda, el titular d'Exteriors palestí va destacar el ?caràcter «històric» de l'acord, que «per primera vegada inclou el ?reconeixement oficial de la Santa Seu de Palestina com un Estat». I que, a més, suposa «el reconeixement del dret del poble de Palestina a l'autodeterminació, llibertat i dignitat en un estat independent, lliure de les traves de l'ocupació».

Al Malki va recordar que en l'acord es destaca «l'estatut especial de Palestina com a bressol de la cristiandat i de les religions monoteistes» i que l'estat palestí «rei?tera el seu compromís amb el combat contra l'extremisme». Va afegir, com va subratllar també Gallagher en parlar de l'àmbit del text signat que l'acord afecta els «drets, privilegis, immunitats i lliure accés» de l'Església catòlica en territori palestí.

L'acord entre el Vaticà i l'Estat Palestí segueix el que la Santa Seu va aconseguir l'any 2000 amb l'OAP, tot i que les relacions oficials entre les dues parts es van establir ja el 26 d'octubre del 1994. Les ?negociacions es van reprendre ?després de 2010 i han tingut com a conseqüència l'acord signat ahir.

L'òrgan oficial del Vaticà, L'Osservatore Romano ha subratllat com a «punts clau» de l'acord l'autodeterminació, l'objectiu de la solució dels dos Estats, el «significat no només simbòlic de Jerusalem, el seu caràcter sagrat per als hebreus, cristians i musulmans i els interessos de la Santa Seu a Terra Santa.

En un article signat per Vincenzo Buonomo, professor de Dret Internacional a la Pontifícia Universitat Lateranense, el diari destaca que l'acord regula aspectes del funcionament de l'Església catòlica a Palestina, com el règim fiscal de les seves propietats o l'exempció de serveis personals, com el militar, per al seu personal.

A més, afecta els llocs sants i confirma que el concepte de «santedat» és «font d'obligacions per l'autoritat civil» en relació amb l'«autoritat i jurisdicció canònica» de l'Església catòlica.

Buonomo esmenta que aquest aspecte es relaciona més «amb la llibertat de culte i amb totes les ?garanties necessàries per pelegrinatges i les instal·lacions d'acollida dels pelegrins» a Terra Santa.