Un jutge de Barcelona ha arxivat la causa oberta després de la denúncia de l'actriu italiana Gina Lollobrigida que es va casar enganyada amb l'empresari barceloní Xavier Rigau el 2010, en acreditar-se que va ser l'artista que va signar de pròpia mà els poders per contraure matrimoni. Rigau ha estat des de sempre molt vinculat a Platja d'Aro.

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, Francisco González-Maillo, acorda arxivar el procediment, que es va obrir contra Xavier Rigau per un delicte de matrimoni il·legal i un altre de falsedat documental arran d'una denúncia de l'octogenària diva italiana. En el seu escrit, que es pot recórrer, el jutge justifica la seva decisió d'arxivar per segona vegada la causa -ja ho va fer per primera vegada al gener passat- perquè no s'ha pogut acreditar degudament la perpetració de cap delicte.

El jutge va acordar al gener passat tancar la causa contra Rigau -34 anys més jove que Lollobrigida- després que un informe dels Mossos d'Esquadra descartés que la rúbrica de l'actriu italiana que apareixia en els poders signats el 6 d'agost del 2010 per celebrar el casament estigués falsificada. L'advocat de Lollobrigida va recórrer l'arxiu, davant la qual cosa el jutge va accedir a reobrir el procediment exclusivament perquè es realitzés una nova pericial cal·ligràfica, en aquest cas, a càrrec de la Policia Nacional.

L'informe de la Policia, lliurat recentment al jutge, conclou, igual que el dels Mossos, que la firma de Lollobrigida que apareix en el document "Escriptura de Poder Especial per contraure matrimoni", de 6 d'agost del 2010, no va ser falsificada, sinó que va ser feta per l'artista italiana. A la vista del "clar i específic" informe de la Policia, després d'un estudi "detallat" de la rúbrica, el magistrat acorda el sobreseïment provisional de la causa per no resultar degudament justificada la perpetració del delicte.

L'actriu, que el passat 9 de maig va negar davant del jutge haver signat els poders, va acusar Rigau d'orquestrar el seu matrimoni, celebrat el 29 de novembre del 2010 a l'església de Sant Vicenç del barri barceloní de Sarrià, utilitzant uns documents que ella havia signat el 7 de juliol del 2010 a Roma, per emprendre accions legals contra un antic advocat de tots dos. Rigau va al·legar que el poder especial per contraure matrimoni va ser signat per l'actriu italiana un mes després davant de notari, el 6 d'agost del 2010 a l'hotel Princesa Sofía de Barcelona, i per això sostenia que no es podia tractar del mateix document.

Malgrat que la cerimònia es va celebrar davant el rector el 2010, el matrimoni no es va inscriure en el Registre Civil fins a mitjan 2013 i encara segueix sent vàlid.

En el seu escrit, el jutge es remet als mateixos arguments que ja va esgrimir al gener passat quan va donar carpetada per primera vegada a la causa, en el sentit que el poder tenia "plena validesa" i que no s'havia pogut acreditar que el casament es portés a terme "sabent la seva il·legalitat".

En el seu informe, els agents de la Policia Nacional, que van usar un microscopi estereoscòpic i elements de comparació i il·luminació de diversos graus d'incidència, van corroborar l'autenticitat de la rúbrica dels poders, en coincidir amb altres firmes de l'artista en aspectes com les dimensions del traçat, la separació entre elements i l'ocupació gràfica. Per als autors de l'informe, la valoració de les similituds "és evidència d'una sèrie de característiques escripturals, que com a conseqüència de l'evolució del model cal·ligràfic après, impregnen els escrits d'un mateix individu, dotant-los de la seva empremta personal i individualitzant-los."