Posar en relleu l'Antoni Tàpies gravador és l'objectiu de la mostra que el Palau de Casavells, a Corçà, seu de la Galeria Miquel Alzueta, acull fins al 31 d'agost. Aquest petit poble del Baix Empordà de 170 habitants compta des d'ahir amb unes quinze peces d'obra gràfica del pare de l'informalisme abstracte a Catalunya. Unes obres relacionades amb el món del gravat, de diferents dimensions, formats i tècniques, que van des dels anys 90 fins al 2007.

"Vam decidir fer una mostra d'obra gràfica perquè Tàpies experimentava molt en aquest àmbit i, en vida, sempre deia que volia que el seu art fos més accessible, apropar-lo a la ciutadania", explica la gerent del centre, Thaïs Botinas.

Es tracta d'una mostra de peces d'obra gràfica, tot i que Tàpies no va ser especialment conegut en aquest àmbit. Obra gràfica és un concepte que s'utilitza dins del món artístic per fer referència a aquelles peces originals però que s'han fet a partir d'una matriu. "Hi ha una única peça mare i a partir d'aquí, amb diverses tècniques, es replica l'obra creant una sèrie, que són originals que compten amb la firma de l'autor i dels quals n'hi ha pocs exemplars; això sí, a un preu més accessible", detalla Botinas.

La quinzena d'obres exposades en aquesta fortificació del segle XIV es mouen entre 2.000 i 30.000 euros. Unes xifres baixes tenint en compte la cotització de l'artista barceloní. "Per 2.000 euros és complicat poder comprar una pintura de Tàpies", assenyala la gerent. La mostra, que compta amb la col·laboració de la galeria Toni Tàpies, reivindica la faceta de gravador de l'artista barceloní amb una colla d'exemples d'entre els anys 90 i 2007. Arrenca amb una de les obres més primerenques del pintor, datada de l'any 1947, quan aquest experimentava amb el burí. "La mostra intenta donar valor a Antoni Tàpies com a gravador, comptem amb obres de diferents formats i tècniques com litografies o aiguaforts", afegeix Botinas. En aquest sentit, la gerent assenyala que és "un luxe" disposar i veure un conjunt d'obres d'aquestes característiques en un poblet tan petit com Casavells, de 170 habitants.