Gerard Quintana, Xarim Aresté i Paul Fuster, Maria Rodés, David Carabén, Joan Miquel Oliver, Maria del Mar Bonet, Ferran Palau i Santiago Auserón són alguns dels artistes que entre el 3 i l'11 de juliol participaran en el Festival «Poesia i +», de Caldes d'Estrac, que organitza la Fundació Palau, creada per preservar i difondre el llegat de Josep Palau i Fabre. Per celebrar els deu anys d'existència del festival, als escenaris habituals -el parc de Can Muntanyà i el pati de la fundació, tots dos a Caldes d'Etrac-, aquest any s'hi han afegit tres localitats més del Maresme: Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Montalt.

Com expliquen els seus responsables, «el Festival "Poesia i +" aposta per l'experimentació, un festival únic amb propostes especials i diferents que, partint de la poesia, envaeixen la música, l'escena i les arts». Precisament aquest any, afegeixen, «el festival aposta per les noves generacions de poetes: Maria Cabrera, Laia Estruch, Carles Rebassa, Laia Noguera i Anna Gual, entre d'altres».

Malgrat això, «com en els últims dos anys, el festival tindrà un marcat accent musical. Es tracta en general de músics i cantants amb una forta vinculació amb la poesia. En alguns casos, són bandes liderades per poetes (Els Nens Eutròfics, Pentina't Lula); en altres, cantants que han fet de la poesia un dels seus principals eixos (Maria del Mar Bonet, David Carabén). També comptarem amb músics que últimament s'han acostat a la literatura i han publicat (Maria Rodés, Xarim Aresté, Gerard Quintana) i músics que, amb les seves propostes, se situen a mig camí (Santiago Auserón, Ferran Palau)».

Pel que fa a la seva preferència per les noves veus poètiques, els responsables de la Fundació Palau assenyalen que, «seguint l'esperit de Josep Palau i Fabre, cerquem en les noves generacions les veus poètiques dissidents per als moments de canvi com aquests. És per això que el festival, més que mai, aposta pels poetes i artistes que estan construint el seu món en el moment present».

D'altra banda, «i seguint igualment el caràcter de Josep Palau i Fabre, també cal destacar l'espai dels clàssics en la programació del festival. D'una banda, Víctor Sunyol i Jordi Oriol parteixen de Shakespeare per abordar el treball de l'actor i el personatge, mentre que Jordi Cornudella ens guia per la filosofia presocràtica a través de les traduccions de Joan Ferrer, Jaume Pòrtulas i Sergi Grau».

Finalment, el festival incorpora un any més l'electrònica en la seva programació. Aquest any, amb el projecte Wunderkammer d'Enrique Doza i Xavier Riembau, Dj Diego Armando, Els Nens Eutròfics i la banda liderada per Anna Pantinat Pentina't Lula. Tots ells posaran el punt i final al festival a la platja de Sant Vicenç de Montalt, en una Revetlla poètica oberta a tothom (i amb menjada de sardines).

Una oferta variada

En la programació de «Poesia i +» (que es pot consultar completa al web http://www.poesiaimes.cat i que inclou activitats de pagament i d'altres amb entrada lliure) s'hi combinen els concerts amb espectacles que barregen la poesia i la música, lectures poètiques i fins i tot una visita a l'exposició permanent de Palau i Fabre acomopanyada per lectures i interpretacions musicals.

El llistat complet d'artistes que participaran en el festival el formen Maria del Mar Bonet, Santiago Auserón, Gerard Quintana, Xarim Aresté i Paul Fuster, Maria Rodés, Joan Miquel Oliver, Maria Cabrera, Perejaume, David Carabén, Jordi Oriol i Companyia Indi Gest, Carles Rebassa, Ferran Palau, Laia Estruch, Neus Borrell i Jordi Salvadó, Esteve Plantada, Víctor Sunyol, Jaume C. Pons Alorda i Dídac Rocher, Marc Romera, Els Nens Eutròfics, Laia Noguera, Pentina't Lula, Àlvar Roda, Usted es un Colectivo, Anna Gual, Wunderkammer, DJ Diego Armando, Joan Ferrer, Jaume Pòrtulas, Sergi Grau i Jordi Cornudella, al marge dels participants en l'espectacle La llegenda de la dona d'aigua.