La fotografia més antiga de la ciutat de Girona, acabada de descobrir, data de l'any 1852 i mostra la típica vista de les cases de l'Onyar, amb les siluetes de Sant Feliu i la Catedral al fons, una postal que molts gironins i turistes de pas per la ciutat continuen repetint avui amb els seus mòbils i càmeres de fotografiar.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona va descobrir l'existència de la imatge gràcies al catàleg d'una exposició feta recentment a la Universitat de Navarra sobre l'antiga i rara tècnica de reproducció fotogràfica anomenada calotip.

El CRDI ha rebut una reproducció digital de la imatge, l'original de la qual es conserva a Dublin i és obra de Franck, nom amb el qual era conegut el François Gobinet de Villecholes, un fotògraf francès que es va establir a Barcelona l'any 1849, on va muntar un estudi fotogràfic de gran prestigi.

Fins al moment, la imatge més antiga de Girona conservada en suport fotogràfic es considerava que era una vista del pont de Pedra des de l'areny, una fotografia de 1867 en paper a l'albúmina, signada pel fotògraf José Martínez Sánchez.

Aquesta fotografia de Franck, doncs, endarrereix 15 anys aquesta fita i esdevé una nova referència per a l'estudi de la història de la fotografia a Girona.

La primera fotografia de Girona mostra la postal de l'Onyar amb Sant Feliu i la Catedral perquè aquesta era ja la imatge estereotipada que de la ciutat s'havia difós a través del gravat, que era la tècnica de reproducció d'imatges abans de l'arribada revolucionària de la fotografia.

Segons la tècnica de l'Arxiu de Girona Anna Gironella, la precària passera de fusta que es veu a la fotografia no és altra que el pont de les Palaques Vermelles, batejat així perquè les pilastres de fusta que el sostenien eren pintades d'aquest color cridaner.

Si bé no existia documentació fotogràfica sobre aquest pont, sí que n'hi havia en altres formats. Així, la primera constància del pont de les Palaques Vermelles és un privilegi reial de 1599, que n'autoritza la construcció. Els arxiur gironins tenen altres documents sobre el pont, com un sobre la seva reconstrucció de l'any 1733.

El calotip va ser la primera tècnica fotogràfica que permetia treure múltiples còpies positives a partir d'un únic negatiu sobre paper. Va ser inventat per William Fox Talbot.