La campanya d'excavacions arqueològiques destinada a recuperar, restaurar, conservar i finalment museïtzar el castell de Cervià de Ter -Bé Cultural d'Interès Nacional- ha començat aquesta setmana passada, després d'anys de reivindicacions per part dels veïns del municipi, especialment l'Associació Amics de Cervià Antic.

Sota la direcció de l'arqueòleg Lluís Palahí, aquesta tasca duta a terme pel Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de l'Institut de Recerca Històrica de la UdG consistirà en excavar l'entorn del castell, d'època medieval, per tal de determinar-ne la seva història a partir de l'estudi de les restes arqueològiques i les possibles troballes que es puguin donar. D'aquesta edificació actualment només se'n conserven un mur i els fonaments.

En l'excavació hi participaran estudiants de grau, màster i doctorat en arqueologia de la UdG, tal com es fa també en altres espais gironins com el poblat ibèric de Sant Julià de Ramis. Aquesta primera setmana de juliol, a més, també hi van poder actuar els integrants del casal d'estiu que organitza l'Ajuntament de Cervià.

Aquesta és només la primera fase d'una actuació integral al castell que comportarà la seva consolidació estructural i futura museïtzació, que està previst que s'executi al llarg del 2015. La primera fase de la campanya es podria allargar fins al pròxim 30 de setembre.

Aquesta primera etapa del projecte d'investigació, consolidació i posada en valor del castell de Cervià de Ter, amb càrrec a l'1% cultural de les obres d'ampliació del tercer carril de l'AP-7, ha estat possible després que el passat mes de març l'Ajuntament de Cervià de Ter firmés un conveni de finançament amb l'empresa Abertis Autopistas, qui va aportar 321.116 euros per a unes obres que tenen un pressupost total de 430.000 euros i compten amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

Direcció de Gerard Oliver

Les obres de museïtzació de les restes perquè siguin visitables es van adjudicar a l'empresa Construccions Narcís Matas i estaran sota la direcció de l'arquitecte Gerard Oliver i Bofill.