L'any 2014 ha suposat un punt d'inflexió a la Universitat per superar la crisi, i sembla que aquests centres ja no gestionaran pressupostos a la baixa i s'ha arribat al límit en el descens d'inversió en I+D, van destacar ahir els autors de l'últim informe de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD).

«Les retallades pressupostàries sembla que estan arribant a la seva fi» i tot fa pensar que la reducció dels pressupostos a la universitat «serà mínima o inexistent», encara que no es tornarà als nivells que hi havia abans de la crisi, va afirmar el coordinador general de l'informe 2014, Martí Parellada.

No obstant això, va dir que es desconeix si tornarà a augmentar el numero d'universitaris després que en els últims tres cursos hagin descendit en més de 80.000 al conjunt de l'Estat espanyol.

Segons l'expert, no hi ha «estudis solvents» que expliquin amb precisió les causes d'aquesta disminució d'alumnes, tot i que va citar l'augment de les taxes, la baixada demogràfica a la franja d'edat universitària o el fet que avui resulta gairebé necessària una «dedicació exclusiva» per estudiar en una universitat.

Parellada va reconèixer que amb taxes més altes i beques més baixes es fa «més difícil» estudiar a la Universitat, que tot això és «una decisió estrictament política» i que un canvi de tendència correspon als «parlaments corresponents».

La Fundació CYD, presidida per Ana Patrícia Botín, té des del 2002 l'objectiu d'analitzar la contribució de les universitats al desenvolupament econòmic i social, va recordar el seu vicepresident, Francesc Solé.

Tant Solé com Parellada van remarcar que la fotografia de la Universitat en 2014 és «un moment d'inflexió». Per a aquesta conclusió es basen en diferents indicadors de l'any passat, especialment la millora la inserció laboral dels titulats.

Així, la taxa d'atur dels titulats universitaris va descendir gairebé un punt i mig i la taxa d'ocupació va augmentar més d'un punt (entorn al 15 % el 2013), «una millora més significativa a Espanya que a la UE», encara que en termes absoluts aquests valors estan per sota dels europeus, va explicar.

Així mateix, els graduats superiors van treballar el 2014 a temps parcial en menor mesura.