El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera acull l'exposició Contes infantils de la guerra, que explica la producció editorial infantil duta a terme durant la ?Guer?ra Civil espanyola, posant l'accent en el bàndol republicà.

Partint de la collecció privada de Freixes-Garriga, l'exposició, de caràcter itinerant i produïda per l'Obra Social Unim Caixa, demostra com la literatura infantil van passar a formar part de l'engranatge propagandístic del moment.

La mostra, que va quedar inaugurada dissabte i es podrà visitar fins al 27 de setembre, revisa com en una etapa convulsa els contes infantils eren una arma singular per ensenyar als petits el món dual de bons i dolents que s'estava enfrontant de forma fratricida en el camp de batalla.

Així, s'expliquen iniciaives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o l'Editorial Estrella. Es presta atenció, per exemple, a la feina de dibuixants i il·lustradors sovint sota la influència soviètica, aleshores protagonista de la revolució socialista, com Ramon Puyol, Durban, Berta i Elmer Hader o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes i Jordi Garriga, l'exposició s'estructura en els segu?ents àmbits: Context històric, Finalitat ideològica i propagandística, Exemples de contes clàssics adaptats, El Ministerio de Instrucción Pública, El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya i la Biblioteca Infantívola, Autors destacats i Illustradors destacats i, finalment, Literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra.

La mostra, cedida per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, forma part del programa d'exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, que arriba a centres culturals i museus.