La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà va celebrar durant el cap de setmana la seva vintena edició, que va ser la més multitudinària de la seva història.

Més de 33.000 espectadors van inundar els carrers i places de la ciutat durant els tres dies del festival atrets per una programació de gran qualitat i pel bon temps, que aquesta vegada els ha acompanyat durant tots els dies.

Multitud de famílies van gaudir d'una seixantena de propostes, d'una quarantena de companyies, que van oferir al públic espectacles d'estils molt diversos: circ contemporani, trapezi, clown, aeris, diàbolo, malabars, cable, acrobàcia, música o tallers.

Malgrat que la pràctica totalitat dels espectacles van registrar assistències multitudinàries, la majoria del públic va poder gaudir amb comoditat de les funcions de la fira. En aquest sentit, els horaris d'aquesta edició, amb espectacles que es repetien a diferents hores, van permetre una millor distribució dels espectadors que van poder organitzar-se la seva agenda per assistir a totes les propostes que volien veure.

"Estem molt contents, perquè a banda de la gradíssima afluència de públic, la gent ha lloat molt la varietat i la qualitat", assegurava Dani Varela, portaveu de la Fira de Circ, que també apuntava com a punts forts la gratuïtat de la majoria dels espectacles i preus populars dels altres i l'ús de l'espai públic com a escenari de propostes culturals.

D'entre la programació van destacar l'espectacle inaugural, divendres al vespre, de la compa?nyia belga Le Petit Bras, amb la proposta L'Ouder de la Sciure. Un espectace de "circ clàssic, molt divertit i amb dues trapezistes boníssimes", afirmava Varela, que va fer riure al públic amb un espectacle farcit d'acrobàcies i humor. Els cinc acròbates de la companyia van impressionar amb una estructura "Art Nouveau", amb dos quadres coreans confrontats i dos trapezis volants.

Una altra de les propostes destacades va ser el Cabaret Canalla, que reunia quatre figures del circ català amb Jorge Albuerne; Fernando Pose, Manel Rosés i José Luis Redondo. També Las XL o Las Polis, les mateixes artistes, amb un xou de música i humor de cai?re feminista, reivindicatiu i provocatiu, en el primer cas, i un espectacle per fer plorar de riure a nens i adults, en el segon.

Els kenyans Afro Jungle Jeegs "van arrasar", en paraules del portaveu, amb el seu número In total control d'acrobàcies i equilibris impossibles a un ritme frenètic. I és que tal com el nom de l'espectacle indicava, els sis joves acròbates de Nairobi, controlaven cada centímetre del seus cossos musculosos. Petits i grans al·lucinaven sobretot amb el número de "limbo" amb una corda de foc, en què un dels artistes "de quasi dos metres d'alçada, passava per sota una corda superbaixa i amb foc!", excalamava sorprès un dels nens quan explicava a uns amics l'espectacle. A banda de deixar al públic completament eufòric, Afro Jungle Jeeds va venir a la Fira per la voluntat dels organitzadors de ser un motor de canvi social. I és que la formació es troba realitzant una gira benèfica per recaptar fons que aniran destinats a una escola de circ i arts per a nenes i nens a Jericho, un dels suburbis més pobres i conflictius de Nairobi.

"Valer la pena"

La majoria d'espectacles de la Fira són sempre gratuïts, mantenint el seu esperit fundacional de ser una plataforma d'exhibició i difusió de les arts de carrer per fer arribar la cultura a tothom. Però els tres espectacles de pagament d'enguany, al preu popular de 4,5€, no van fer dubtar ni un segon al públic que les exhibicions "pagaven o valien la pena", tal i com diu l'expressió.

L'espectacle Incert del Circ Pistolet de Catalunya, va deixar al públic completament embadalit i "amb la pell de gallina, per la sensibilitat que desprenien", explicava Varela. I és que el públic es perdia i deixava portar en l'espai creat pels sis artistes.

Una sensació semblant va ser la que va poder viure també el públic d'Scratch, l'espectacle de la companyia belga Cie. Acrobaruf. Els espectadors van arribar fins la lluna tot "fent l'indio" -una de les poques expressions en català que els belgues es van aprendre i oferir al públic. El màstil xinès per on s'enfilaven els tres artistes va començar a fer enlairar al públic en el seu viatge a la lluna, a mesura que els tres artistes s'hi enfilaven amb una tècnica impecable que feien fàcil algunes acrobàcies impossibles.

L'aparició de la bàscula, va acabar de propulsar als espectadors fins a la lluna que presidia l'escenografia i en la que els tres protagonistes anaven aterrant mentre combinaven equilibris en parella, salts i mortals diversos.

Els petits gags muts o en una barreja de grec, italià i francès, farcits de gestos per fer-se entendre, donaven al toc d'humor a un espectacle brillant i impecable tècnicament.

Fent escola

Aquesta edició va demostrar que el circ està agafant cada cop més força a Catalunya i entre el públic més jove. Els participants de l'Escola de Circ de La Bisbal, de l'associació Pengim-Penjam (Calonge), la Peluchini (Sant Gregori), l'ETCA (Amposta) i La Crica (Manresa), entre d'altres, van impressionar al públic amb un espectacle multidisciplinar en què nens i joves mostraven les seves habilitats artístiques amb alguns números sorprenents en edats tan primerenques.

"L'Espai Escola ha superat totes les expectatives aquest any. Hi ha hagut més escoles que mai i estem molt contents que hi hagi tants nanos i espais de creació", lloava Valero.

Des de l'organització de la Fira sempre s'ha apostat per impulsar el circ en aquestes edats i en aquests projectes perquè s'utilitza i s'entén tant: com a eina de cohesió social; com a forma d'expressió artística; com a activitat física saludable; com a vehicle per fer relacions, per jugar, créixer com a individus i explorar i conèixer les potencialitats del nostre cosÉ

Implicació local

Un dels aspectes més destacats d'aquesta vintena edició va ser el nou Espai Fira que va oferir als espectadors una zona de descans, on aturar-se i recuperar forces mentre gaudien de concerts de música i d'espectacles de circ.

La posada en marxa d'aquest espai va ser possible gràcies a la col·laboració dels Escoltes, de l'entitat juvenil La Moguda i el col·lectiu Indivendres que es van encarregar de dinamitzar l'espai i del servei de bar.

Justament, l'organització de la Fira de Circ al Carrer també vol destacar i agrair el suport d'un gran nombre d'entitats locals que enguany van col·laborar en l'esdeveniment, en especial la implicació de la Unió de Comerciants de la Bisbal d'Empordà amb desenes d'aparadors decorats amb motius relacionats amb el circ i la vintena edició de la fira. Així com, amb breus números o "petits plaers de circ" dins dels seus aparadors.

També va funcionar molt bé el ja consolidat Fira Bar. Un espai de programació on artistes locals, principalment, van mostrar els seus números.

Aquesta vintena edició, els clients d'alguns dels bars del municipi i els espectadors que voltaven pels carrers, van poder gaudir d'espectacles de malabars, diabolo, monocicle, màgia, titelles i clown d'un alt nivell.