La pintora gironina Mercè Huerta ha mort aquest migdia a l'edat 85 anys víctima d'un càncer que li va ser diagnosticat tot just fa unes setmanes. La mort li ha sobrevingut a l'Hospital de Santa Caterina. La cerimònia en la seva memòria se celebrarà aquest dimecres a les 5 de la tarda a l'església de Sant Feliu de Girona.

L'artista, esposa del periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó, va inspirar-se sovint en la ciutat de Girona per elaborar la seva pintura, i era especialment coneguda pels quadres que reproduiexen la façana del riu Onyar i la Devesa.

La seva darrera aparició pública va ser a finals de febrer en un acte a l'ajuntament de Girona per formalitzar la cessió del fons documental del matrimoni Aragó-Huerta a la ciutat.

Nascuda a Figueres el desembre de 1929, es va traslladar a Girona el 1957 i actualment residia en la que s'ha convertit en casa-museu Masó del carrer Ballesteries. Era presidenta d'honor amb Narcís-Jordi Aragó de la Fundació Masó.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lamentat la pèrdua de Huerta i ha destacat en declaracions a aquest diari la seva aportació a la cultura de Girona. «Ens en recordarem molt de la recomanació que va fer que hem de tenir sempre molt present el paper de la dona en la cultura», ha ressaltat.

Per la seva part, Jordi Falgàs, director de la Fundació Masó, ha situat l'artista com una «hereva directa del llenguatge impressionista» i ha dit que era una «constant insatisfeta» que no va deixar d'evolucionar amb les reinterpretacions dels seus temes preferits, com són «el retrat, la figura humana i el paisatge del seu Empordà o de la ciutat de Girona, especialment les cases de l'Onyar i la Devesa».

Falgàs ha evocat també la Mercè Huerta pedagoga, una faceta que va iniciar com a alumne de l'escola d'art de Domènec Fita, on després va ser professora, i que va completar amb les classes que donava a l'Escola Municipal d'Art del Centre Cultural La Mercè de Girona.

L'obra pictòrica de Mercè Huerta està repartida en molts col·leccions particulars però també a les col·leccions públiques del Museu d'Art i del Museu d'Història de Girona. La seva col·lecció particular forma part de la donació recent feta a la ciutat.

En ocasió d'una exposció va declarar: «Sóc una dona que pinta el que té al voltant o allò que recorda, pintar és viure en un paradís que m'he anat creant per habitar-lo».

L'audiovisual de l'acte de presentació de l'exposició "Fidelitats" de Mercè Huerta, dins la tercera edició de Mestres Artistes que organitza la Fundació Fita, d'Àlex Carreras.