Fundadors del Celler de Can Roca, reconegut com el millor restaurant del món, els germans Roca treballen per seguir al capdavant de la gastronomia internacional, però relativitzen l'èxit i la popularitat i asseguren que no es tornaran "bojos", en una entrevista amb Efe a Buenos Aires.

Una combinació d'innovació a la cuina i de respecte per la tradició és la clau de l'èxit d'aquests tres germans -Joan, Josep i Jordi- que van fundar el Celler fa 30 anys a Girona i que compten ja amb un equip de 70 persones.

Sense descuidar el negoci familiar, s'"internacionalitzen" amb gires com la que els ha portat a Buenos Aires amb el patrocini del BBVA, que els permetrà presentar aquesta setmana una adaptació de plats escollits amb elements bàsics de la cuina local.

L'objectiu és "retre tribut als països que ens acullen, cuinant els seus productes i interpretant la seva cuina", explica Josep.

En el menú, haurà protagonistes de la taula argentina com el popular "choripán" (entrepà de xoriç), el "mate" i el "chimichurri", juntament amb el xai, el lluç negre i els "alfajores".

Tampoc pot faltar el gelat, un dels elements bàsics de la "fantasia" que utilitza Jordi en l'elaboració de les seves postres.

Una proposta que constitueix, diuen, una prova més de què la gastronomia és una expressió cultural que contribueix a relacionar els pobles.

Malgrat que el seu és un sector on la competència és molt dura, els Roca asseguren que la seva pressió més gran "ve del comensal que arriba de lluny" i "és a qui ens devem".

"Tota la resta és relatiu. Tenim la sort de compartir la pressió, de seguir vivint al mateix lloc on vam néixer, un barri obrer de Girona i que cada dia anem a menjar al restaurant dels nostres pares, que és el nostre origen", explica Joan.

"Això ens fa relativitzar molt el nostre èxit i prendre distància de la pressió i de la competitivitat, que va amb nosaltres, perquè ens agrada fer les coses bé, però no ens tornarem bojos per la presència internacional", continua.

El Celler no s'ha ressentit per la crisi que ha sacsejat Espanya durant els últims anys. Les seves 50 places estan reservades amb onze mesos d'antelació, un fenomen difícil de repetir.

La cuina, apunta Joan, "pot ajudar a sortir de la crisi, és una eina de promoció i d'activació econòmica de diferents sectors".

Bolcats a la cuina, els germans Roca no entren en el debat polític sobre el procés que viu Catalunya.

"Som cuiners. Cuinem. Ens agrada cuinar i ens agrada que la cuina sigui aquell llenguatge universal. Sempre diem que l'èxit de Can Roca beneficia Catalunya i Espanya i no volem entrar en aquest tipus de polèmiques", diu Joan.

Els Roca són un exemple de l'èxit d'un negoci familiar, en el qual cadascun dels germans té una tasca estratègica i es reparteixen també la gestió.

A la seva cuina no hi pot faltar un bon vi perquè "la gastronomia sense vi seria només cuina", assegura Josep, convençut que els vins espanyols estan "en el millor moment de la seva història".

Tampoc una bona dosi de sucre, la que necessita Jordi per a les seves postres, un plat bàsic en una bona taula.

Però, sobretot, subratlla Joan, gaudeixen la complicitat de compartir la seva passió entre germans.

A Buenos Aires, on estaran una setmana, han estat rebuts amb el tradicional 'asado', una invitació que els ha permès compartir i "sentir-se com a casa".

El seu desig, marcar un "golàs" a la capital argentina: "Imaginin una final Brasil-Argentina i que Messi marca el gol definitiu. Aquest és el gol que intentarem, un gol somiat, ple de fantasia, un golàs que intentarem que, a més, sigui bo", resumeix Jordi.

Malgrat que gaudeixen de cada plat i de la cuina de cada país, cadascun té les seves preferències: gambes de Palamós per al Josep, pernil serrà amb pa amb tomàquet per al Jordi i tòfones o un bon peix per al Joan. El gust de la seva terra.