El servei públic de sanitat del Regne Unit (NHS) va confirmar ahir que posarà en marxa un projecte pilot per millorar la detecció primerenca del càncer de pròstata amb l'olfacte de gossos. La mesura ha estat adoptada després que un estudi preliminar de l'Hospital Universitari de Milton Keynes indiqués que gossos especialment ensinistrats poden detectar en l'orina el càncer de pròstata en un 93 per cent de casos.

El projecte serà desenvolupat per l'organització no governamental "Gossos de Detecció Mèdica", que col·labora des de fa anys amb l'NHS i altres universitats en aquesta àrea d'investigació sobre la prevenció i diagnòstic del càncer. Els seus responsables confien que aquest tipus de proves ajudin a corregir els errors de l'anomenat anàlisi del Antigen Prostàtic Específic (PSA, per les sigles en anglès), una prova que serveix per determinar si un pacient necessita una biòpsia.

No obstant això, el PSA presenta una alta taxa de "falsos positius" i els pacients són sotmesos innecessàriament a "procediments invasius", va explicar l'uròleg de l'Hospital Universitari de Milton Keynes, Iqbal Anjum.