La Universitat de Girona (UdG) ha engegat un pla per reforçar, en un termini màxim de quatre anys, la presència de l'anglès a les seves aules. Per una banda, s'ha posat en marxa un procés per modificar els plans d'estudi dels graus per introduir-hi cursos d'anglès que té per objectiu dotar els estudiants amb un nivell B2 acreditat, tal com exigeix la normativa de la Generalitat de Catalunya. A banda d'aquest requisit, la universitat s'ha fixat com a objectiu que d'aquí a quatre anys entre un 15% i un 20% de les assignatures de qualsevol grau es facin en anglès.

El rector, Sergi Bonet, va defensar ahir que, amb aquest pla, els estudiants es podran familiaritzar amb el lèxic específic de la seva especialitat. Tanmateix, aquestes mesures aniran acompanyades d'un pla d'inversions.

El 2013, la Generalitat va incloure a la llei d'acompanyament dels pressupostos un article que determinava que els universitaris catalans haurien de demostrar coneixements d'una tercera llengua (anglès, italià, francès o alemany) quan acabessin els estudis. En el cas de l'anglès, l'elecció majoritària dels universitaris per ser l'idioma més demandat en el nou món laboral, caldria assolir el nivell B2. Aquesta norma afecta els alumnes que van començar els estudis el curs 2014-2015.

Segons Bonet, la UdG s'ha acollit al sistema d'ajuts que ha obert el Govern per als cursos d'idiomes i les acreditacions. El rector reconeix, a més, que cal modificar les memòries dels estudis per incloure que, per norma, tots els estudiants han d'acabar els estudis acreditant aquest nivell B2. Això fa que s'hagin de fer canvis en la planificació dels estudis per incloure-hi classes de coneixement de la llengua. «Calia fer aquesta modificació perquè si no legalment no es pot exigir als alumnes que demostrin aquest nivell si això no està recollit a les memòries dels estudis», concreta el rector.

En el cas de la Universitat de Girona, però, l'aposta per l'anglès va més enllà del que disposa la Generalitat. El rector va explicar que han iniciat un programa que afecta tots els graus de la universitat. L'objectiu amb què treballa l'equip de rectorat és que, en un horitzó de quatre anys, a tots els estudis es faci entre un 15% i un 20% de les matèries en anglès. «És important que l'anglès sigui la llengua vehicular en algunes assignatures troncals», va explicar.

Temps, diners i més personal

No obstant això, el rector reconeix que per estendre aquest pla caldrà temps i diners perquè cal elaborar un pla d'inversions per adaptar estudis i també contractar professorat si calgués. «Treballem perquè els alumnes que comencen a estudiar aquest curs 2015-2016 surtin de la universitat amb el nivell B2 acreditat i que hagin fet ja el 20% de les classes en anglès», va manifestar Bonet.