El saxofonista nord-americà, Joshua Redman, donarà el tret de sortida a la 15a edició del Festival de Jazz de Girona, que es va presentar ahir a l'Ajuntament. Ho farà amb un concert únic i exclusiu a Espanya en el qual estarà acompanyat pel contrabaixista noruec Ole Morten Vågan i el bateria català, Jordi Rossy. Amb aquesta actuació que durà a terme el 13 de setembre a l'Auditori de Girona, el músic californià, fill del també saxofonista Dewey Redman i company de generació de músics com Brad Mehldau i Mark Turner, inaugurarà la seva gira per Europa. «És una de les figures més importants en el jazz mundial i ha escollit Girona per arrencar-hi la seva gira europea» remarcava el director del festival Francesc Ubanell. El certamen que se celebrarà del 13 al 26 de setembre, comptarà amb set actuacions musicals i tres activitats paral·leles -com la Girona Marxing Band- que ompliran de música jazz diversos espais gironins i l'Ateneu bar, de Banyoles.

A banda de l'actuació de Redman, el festival serà l'escenari de presentació de tres nous treballs discogràfics de diverses formacions catalanes. El bateria banyolí Ramon Prats conjuntament amb un cello, una trompeta i un contrabaix, mostrarà al públic gironí el seu primer treball propi de jazz experimental titulat Pandora, que va ser escollit Músic, Grup i Disc de l'any 2014 per l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya.?També presentaran el seu primer disc Zatara, el trio Nara format pel pianista, Marc Mas; el baixista, Bernat?Guardia; i el bateria, Pep Terricabras. «És un grup desconegut, però els seus músics són molt actius en diferents estètiques i formacions com Gertrudis o La Troba Kung-Fú» deia Ubanell. Per la seva part el prodigiós guitarrista Pau Figueres, portarà a Girona -en format trio- el seu primer treball homònim Pau?Figueres, en el qual, a través de deu peces, projecta el seu estil jazz fusion.

Pel que fa a la resta de propostes, David Mauricio i Claudio Marrero retran homenatge al famós disc John Coltrane i Johnny Hartman de l'any 1963 a l'Ateneu Bar de Banyoles; The Explosive Swing Sextet versionarà clàssics com Duke Ellington o Ella Fitzgerald a la Plaça Mercadal; i el pianista Marco Mezquida i el contrabaixista Manel Fortià oferiran la música del seu treball a duo My old flame a la Fundació Valvi. «Estem a la maduresa del que en el seu moment van ser només unes idees» va subratllar l'alcalde de Girona,?Carles Puigdemont, en relació a aquesta 15a edició del festival de Jazz o del Fitag. «Tornem de vacances a ritme de jazz» afegia el vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira.

Novetat experimental

Amb un pressupost de 33.000 euros, enguany com a novetat, diversos personatges coneguts del món de l'esport, el cinema o el periodisme faran de DJ de música jazz a Els Jardins de la Mercè, en una sèrie de sessions que s'anunciaran només dos dies abans a través de les xarxes socials.