La sala la Mirona inicia una nova etapa -hi ha hagut canvi en la direcció- i vol cridar l'atenció sobre l'IVA cultural del 21%. Per això, ha organitzat pel 12 de setembre un concert nudista amb l'actuació de The Gruixut's sota el lema 'Contra el 21%, cultura en pilotes'. A més, inicia una campanya a xarxes socials on més d'una cinquantena de músics i gent del món de la cultura s'ha fotografiat despullat amb un cartell on es pot llegir aquest mateix lema. Per a la temporada de tardor, la sala programa més d'una vintena de concerts. El rock continua essent el gènere estrella però s'incorpora també l'indie-pop (amb els andalusos Supersubmarina) i concerts per a públic jove i familiar.

Quim Marcé ha agafat el timó de la direcció de la sala la Mirona de Salt, que acumula 14 anys d'història. I la seva petja s'ha notat de seguida. Després de protagonitzar com a programador del Teatre de Bescanó una protesta contra l'IVA cultural que va tenir ressò internacional -venien pastanagues per entrades, per així aplicar el 4% d'IVA i no el 21%-, ara volen seguir cridant l'atenció des del món de la música.

Per això, han iniciat una campanya que té diferents potes. Per una banda, demanen a músics i persones del món de la música i la cultura que es fotografiïn despullats amb un gran cartell on es veu un 21% i el lema 'en pilotes' per protestar contra l'IVA cultural que l'Estat ha anunciat recentment que no pensa abaixar. Més d'una cinquantena de persones s'han sumat a la campanya, com Albert Pla, Lux'n'busto, Gerard Quintana o Fermín Muguruza, entre d'altres.

Protestar "en pilotes"

A més, han organitzat un concert "canalla i gamberro" -en paraules de Marcé- on exemplificaran que l'IVA cultural deixa el sector literalment en pilotes. I, per això, el proper 12 de setembre la Mirona acollirà un concert nudista. La sala compta amb la complicitat del grup empordanès The Gruixut's que no cobrarà per l'actuació ja que el concert serà gratuït. "No té sentit que cobrem entrada per subvencionar justament allò del que ens queixem", apunta Marcé.

Tothom que accedeixi aquell dia a la sala ho haurà de fer despullat. La Mirona posarà a disposició del públic vestidors i controlarà que ningú porti a sobre mòbils ni càmeres. Només el fotògraf oficial farà al final una foto de grup que serà l'única que es distribuirà.

A partir de la una de la nit, i ja tothom vestit, s'obriran les portes de la sala per continuar amb el concert de protesta. A partir de llavors, el públic es podrà fotografiar (sense samarreta) amb el cartell de la campanya i totes les fotografies s'enviaran al Ministeri de Cultura. "Volem cridar l'atenció perquè aquest IVA a qui més afecta és al públic, que acaba pagant les entrades", manifesta el director de la sala.

Programació per a nous públics

Els responsables de la sala han presentat aquest dimarts la programació per a la temporada de tardor, amb més d'una vintena de concerts. Tot i que la sala tradicionalment programa rock, el director ha explicat que volen obrir-se a nous gèneres com l'indie-pop (ja han tingut alguna experiència anterior) i comencen amb els concerts dels andalusos Supersumbarina i també amb els Blaumut. "Tenim altres grups en negociació que esperem anunciar properament", ha manifestat.

A més, un altre dels objectius de la sala és sembrar per recollir en el futur. Per això, programen concerts per a públic d'entre 15 i 18 anys (amb concerts com el d'Oques Grasses) i també espectacles familiars en què els pares puguin venir amb els més petits. En aquestes actuacions, s'abaixarà el volum de la música per no destorbar els menuts i també es farà un 'photocall' amb perruques i instruments perquè es puguin fotografiar. Aquesta temporada hi haurà l'espectacle Lux'n'xics i un espectacle amb temes de Motorhead pensats per als més petits.

Entre les actuacions d'aquesta temporada de tardor també hi tenen una rellevància els tributs a bandes com U2, Queen, El último de la fila, Motorhead o Metallica. Altres concerts destacats són els de Danko Jones, Los Suaves (en un dels últims concerts abans de deixar els escenaris), El Gran Wyoming y los Insolventes, Barón Rojo, Che Sudaka o la celebració dels deu anys de The Patilla's.

'Tu ets Mirona'

La sala també inaugura una nova manera de relació amb el públic. Es tracta del projecte 'Tu ets Mirona' que, gràcies amb la col·laboració amb la plataforma Concert, permet proposar grups que el públic vol que la sala porti a Salt. Aquesta és una fórmula ja estesa a ciutats com Barcelona i Madrid i que ara comença a arrencar a Girona. El públic podrà votar entre les diferents peticions que es facin, sempre que encaixin amb el criteri de la sala i econòmicament siguin viables.