La Mare de Déu del Tura és la patrona de la cuitat d'Olot i la seva festa és el dia de les Marededéus trobades, el 8 de setembre. El seu santuari, al mig de la ciutat, és visitat diàriament per moltes persones, d'aquí ve la dita «no és bon olotí, qui no visita la Verge del Tura al vespre o al matí». Puc donar testimoni que les moltes vegades que he visitat l'església a qualsevol hora mai hi he estat sol, sempre hi he trobat algú, i el dia 8 , especialment a l'ofici, és gairebé impossible entrar a l'església, car roman abarrotada de fidels.

Ultra la festivitat religiosa, a Olot, pel Tura hi ha una infinitat d'actes festius i xirois, dels quals destaca la participació de la faràndula olotina, encapçalada pels gegants, capgrossos i cavallets, al costat d'altres figures festives. Cada grup té música pròpia i original. La tonada de la majoria de composicions és coneguda per la majoria d'olotins.

"bviament els balls de gegants, cabeçuts i cavallets, especialment el dia 8 a la plaça om hi ballen és un acte plenament concorregut de gent que frueix d'aquesta manifestació.

La gran quantitat de mostrari fantàstic queda reflectida en el primer dia de la Festa, que enguany és avui dia 4. A ? de 6 de la tarda, sortiran de l'Hospici les següents comparses: Cabeçuts, cavallets, gegants i el cap de lligamosques de la ciutat. L'Àliga nova de Sant Ferriol, El Pubill i la Pubilla del barri del Roser, Benet i Marcel·la, del geriàtric del Montsacopa, Crostat i Margarida i Bisaroca del barri de Benavent, Magdalena i Francesc del barri del Morrot, Cabeçuts de Sant Cristòfol, de barri de Sant Cristòfol. Cavallets i gegants de Sant Cristòfol del barri de Sant Cristòfol, Pollastre, del barri del Palau, Conill, del barri del Conill, Drac del Carme, Gegants de la Caixa, del barri de la Caixa. Gegants del barri de Sant Miquel, Gat, Mussols i Mussolets del barri de Sant Miquel, Gegants de Rialles, Gegants Clam del grup Almogàvers.

Gegants del barri de Pequín, El Gallarut del barri de les Fonts, El Bou de Sant Ferriol, Ratolí i ratolinets del barri de Bonavista, Gegants de Sant Francesc del barri de Sant Francesc. 4 Perdius i en Batoies del barri de Batet, Cabreta de Cornamusam, La Vaca simforosa del barri de Sant Roc, Gegantó Timbus, Santonegro del barri del centre, L'Homerrà i El Porc i el Xai d'Aopix.

Fan la cercavila pels carrers de la ciutat en 6 grups diferents i cadascun d'aquests acompanyat musicalment per una cobla i la banda Los Salaos.

Déu n'hi do la quantitat de grups d'aquesta faràndula que dóna ?inauguració a les festes.

Fins al dia 8 hi ha molts actes i cada dia sardanes, cercaviles i danses dels diferents grups de la faràndula dins el dia 8 que a la nit, en què la cobla La Principal d'Olot interpretarà una audició en la qual s'oferirà la sardana del mestre Joan Casanova: Adéu vila d'Olot com a final de les festes.

Per aquest any cal destacar la recuperació del Ball Pla. L'Esbart Olot oferirà el Ball Pla d'Olot, 37 anys després de la seva eliminació, el 1979. Serà el diumenge 6, però poc tindrà a veure amb el Ball Pla de lluïment de l'alta societat olotina, amb què s'havia convertit als darrers anys. La voluntat de l'esbart és recuperar l'esperit original del ball, una dansa popular on tothom hi tingui cabuda i que data del segle XVIII.

Segons el Dr. Danés, surt citat per primera vegada el nom de Ball Pla a Olot el 15 de setembre de 1778.L'esdeveniment serà a la plaça Major.

aplec d'encamp

Encamp és una parròquia d'Andorra que aquest cap de setmana celebra el 28è. Aplec de la Sardana, denominat l'Aplec Sardanista dels Pirineus. Els actes s'enceten, demà dissabte amb el 22è. concurs de colles sardanistes a la plaça dels Arinsols, davant de l'Ajuntament i del preciós monument a la sardana, amb la col·laboració musical de la cobla La Flama de Farners. A la nit un sopar a la sala de Congressos del Complex Esportiu I Socicultural que serà amenitzat per la cobla La Flama de Farners. En el decurs de l'acte hi haurà el lliurament de la Grandalla d'Argent al músic i compositor Josep Cassú Serra ( Bordils, 1941). El diumenge, dia 6, l'Aplec que també tindrà com a marc la plaça dels Arinsols, amb les cobles La Flama de Farners i La Principal del Llobregat, a 2/4 d'11 del matí i a 2/4 de 3 de la tarda hi haurà un concurs de colles improvisades.