Espanya va assolir el 2012 el seu pic més alt de mortalitat per tabaquisme amb 60.456 morts, el 15,23% de les morts registrades a tot l'Estat, el que significa que durant aquest any cada dia van morir per fumar al nostre país gairebé 166 persones, de les quals 44 eren dones. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Impacte del consum de tabac sobre la mortalitat a Espanya en l'any 2012, elaborat per mitja dotzena d'epidemiòlegs i investigadors espanyols coordinats per l'especialista val·lisoletà Eduardo Gutiérrez-Abejón.

Davant aquesta alta mortalitat i encara que sembli una contradicció, la prevalença en el consum de tabaquisme segueix la seva línia descendent iniciada el 2003, quan fumaven habitualment el 28,1% dels espanyols més grans de 16 anys. El 2006, la prevalença va descendir fins al 26,4% i ara, en aquest últim informe que recull dades del 2012, el percentatge ha tornat a descendir fins al 23,62%, certificant així que cada tres o quatre anys descendeix en dos punts el nombre de fumadors a Espanya, un període en el qual s'han aprovat dues lleis reguladores per lluitar contra el consum de tabac.

Les dades d'aquesta alta mortalitat poden semblar contradictoris amb aquesta tendència cap a un menor consum de tabac, però l'explicació radica, segons l'expert del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, Rodrigo Córdoba, en el concepte denominat "desnivell" o "interval de latència". "Normalment els efectes mortals del tabac apareixen després de 30 anys d'iniciar-se el consum", va explicar Córdoba, en el que és una "intoxicació crònica que s'acumula durant anys fins que apareixen els efectes de la mortalitat". "Encara que tothom deixés de fumar avui mateix, seguiria morint gent pel tabac durant anys", va apuntar el doctor Córdoba.

Més mortalitat en el futur

En aquest context, i segons l'estudi publicat a Medicina Clínica i en el qual han participat especialistes de Castella i Lleó i Madrid, "a Espanya encara no s'ha assolit el nivell màxim d'efectes negatius sobre la salut", pel que l'actual pic de mortalitat i de malalties per tabaquisme podria ser superat els anys vinents. "El que està clar és que seguirà pujant, almenys en el cas de les dones", va apuntar Rodrigo Córdoba, del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, una entitat que reuneix a les 40 societats científiques i mèdiques més prestigioses d'Espanya.

Els autors de l'estudi recorden en el seu informe que el consum de tabac es relaciona amb més de 25 malalties i és responsable del 85% de casos de càncers de pulmó, el 75% de bronquitis cròniques i, entre altres molèsties, del 25% de les cardiopaties isquèmiques. "S'estima que el 40% dels fumadors morirà prematurament pel tabac si no deixen de fumar", subratlla en la seva introducció l'estudi epidemiològic, l'últim elaborat a Espanya sobre tabaquisme i que es basa principalment en les dades que ofereix l'Enquesta Nacional de Salut i l'Institut Nacional d'Estadística.