L'obra Dirty corner d'Anish Kapoor, definida per l'artista com "vagina de la reina prenent el poder" i instal·lada davant la façana del palau de Versalles, va tornar a patir actes vandàlics ahir, poc més de dos mesos després d'haver sofert un primer atac. Aquesta obra, una imponent trompa d'acer de deu metres d'alçada en la seva capçalera, 60 metres de llarg i milers de tones de pes, va ser recoberta amb inscripcions antisemites en pintura blanca. "Innombrables degradacions i missatges d'odi sobre l'obra d'Anish Kapoor. L'estupidesa i la violència contra la cultura", va denunciar a Twitter la ministra francesa de Cultura, Fleur Pellerin, que va anar a Versalles per comprovar en persona el dany causat.

En una entrevista concedida al diari Le Figaro, Kapoor, britànic d'origen indi, però també jueu i iraquià, va dir estar sorprès pel fet que una obra pugui desencadenar "tal violència", i va veure l'agressió com "un atac contra l'esperit humà". L'artista va indicar que després de l'acte vandàlic del juny va accedir que es netegés, però que aquest cop vol que segueixi exposada a Versalles i en els seus futurs centres amb aquests insults, per mostrar-la com a "portadora de l'odi que ha atret". Kapoor va afegir que aquest segon atac a Dirty corner el va agafar per sorpresa perquè, a diferència del primer, no havia rebut cap amenaça.

Inici de la polèmica

La presència de l'obra en aquest domini palatí forma part de l'exposició que des de principis de juny i fins al pròxim1 de novembre ha autoritzat l'artista angloindi a trastocar l'ordenada geometria d'aquest lloc, que cada any visiten 20 milions de persones. La polèmica havia sorgit en el moment de la seva instal·lació, després d'una entrevista al setmanari Le Journal du Dimanche en què el creador admetia la seva evident connotació sexual. Les dues agressions registrades recorden la que el passat octubre, a la plaça Vendôme de París, va acabar una nit desinflant un ambigu Tree verd de plàstic de 24 metres d'altura de Paul McCarthy, escultura en què molts van veure, en lloc d'un arbre, una joguina sexual gegant.