El govern de Cuba indultarà 3.522 presos amb motiu de la visita del papa Francesc a l'illa la pròxima setmana, segons un acord del Consell d'Estat divulgat ahir en mitjans oficials. Aquest indult, d'acord amb la informació oficial, beneficiarà presos amb més de 60 anys d'edat, menors de 20 anys sense antecedents penals, malalts crònics, dones, reclusos que havien d'obtenir la llibertat condicional el 2016, així com estrangers sempre i quan el país d'origen en garanteixi la repatriació.

Criteris d'elecció

Per a la concessió dels indults -que també es van produir amb motiu de les visites papals de Joan Pau II (1998) i Benet XVI (2012)- s'ha tingut en compte «la naturalesa dels fets» pels quals aquests presos van ser penats, el seu comportament a la presó, el temps de compliment de la sanció i raons de salut». Segons la nota oficial, no s'ha inclòs a la llista d'indultats els condemnats per delictes d'assassinat, homicidi, violació, pederàstia amb violència, corrupció de menors, furt i sacrifici il·legal de bestiar major, tràfic de drogues, robatori amb violència i intimidació o delictes contra la seguretat de l'Estat, «excepte comptades excepcions per raons humanitàries».

El Ministeri de l'Interior coordinarà amb els Ministeris de Treball i Seguretat Social i de Salut Pública, i amb els respectius consells de l'administració provincials, «les accions necessàries per a la reinserció social i l'atenció mèdica dels indultats que ho requereixin».