Paco Barragan, curador de l'expoició Dalí Polític que aquests dies triomfa a Xile, va dir que «aquestes mostres analitzen les relacions de poder avui dia. És a dir, com la política s'ha convertit en exercici de celebritat i que el polític, per fer que el seu missatge arribi al ciutadà, necessita construir una imatge mediàtica».

Va indicar el professional que els polítics i celebritats s'uneixen a les arts visuals en aquest conjunt d'exposicions, col·lectives i individuals, que reflexionen sobre aquests dos conceptes com a paradigma de la societat en aquest agitat segle XXI.

El cicle cultural presenta l'exposició Dalí polític: comunisme, falangisme i franquisme en la vida de Salvador Dalí, una sèrie de documents, arxius i algunes fotografies de l'agència Efe, que evidencien la faceta política del pintor surrealista.

«Dalí ha estat un dels personatges coneguts que sempre va fer un ús molt instrumental de la política per aconseguir la seva pròpia visibilitat», va explicar Barragán.

A més, va agregar que aquesta faceta de l'artista «es passa per alt. Això impedeix apreciar no solament la persona, sinó també l'obra de Dalí amb profunditat i amplitud. Està molt associada a la seva part pictòrica», va assenyalar.

La mostra de Dalí està dividida en tres parts, «en primer lloc hi ha el jove que té interès pel comunisme, que s'associa a un tipus de pintura realista i cubista», explica el curador.

D'altra banda, es troba el Dalí que s'apropa al falangisme, on es fa conegut per les seves pintures surrealistes i on mostra simpatia pel feixisme i els nazis.

Finalment, de tornada a Espanya el 1948, l'artista s'associa al franquisme i fa amistat amb el dictador General Franco. Aquí mostra un «nou estil de pintura, un realisme de tall clasicista».

Al centre cultural hi ha, a més, la mostra Íntims Estranys,que reuneix les obres d'artistes xilens i internacionals i Un actor a la Casa Blanca, del pintor porto-riqueny Antonio Cortés Rolón.

També la col·lectiva Wir sind Utopia: l'artista com a activista i per primera vegada a Xile la instal·lació 1 de maig de 2011 d'Alfredo Jaar, que mostra la famosa imatge on Barack Obama, Hillary Clinton i el vicepresident d'Estats Units Joe Biden, entre altres, observen el moment en què es captura i assassina Osama Bin Laden, per part dels Navy Seals.