Desde allá, l'opera prima del veneçolà Lorenzo Vigas, es va emportar ahir el Lleó d'Or a la millor pel·lícula de la 72a Mostra de Venècia. "Visca Veneçuela!", va cridar de manera molt expressiva el realitzador després de recollir un premi per la seva opera prima, una història íntima i social al mateix temps, centrada en la vida d'Armando -un gran Alfredo Castro-, un tècnic dental homosexual que busca joves amb els quals mantenir relacions en una Caracas molt convulsa.

Un premi que va ser tota una sorpresa, ja que no estava entre els favorits per fer-se amb el Lleó d'Or. "És la primera vegada en la història que tenim un film -de Veneçuela- a Venècia", va dir un emocionat Vigas, que va assegurar que el premi "serà molt ben rebut en un país en què hem tinguts problemes en els últims anys i espero que això ajudi una mica".

El realitzador va voler ressaltar la generositat del guionista i director mexicà Guillermo Arriaga, que el va ajudar a escriure el guió i el va fer "arribar al límit", i als productors que el van acompanyar en aquest projecte, entre ells el realitzador mexicà Michel Franco, així com Gabriel Ripstein o Rodolfo Cova, a més del treball de l'actor xilè Alfredo Castro.

"Vull dedicar aquest increïble premi al meu país, Veneçuela", un país amb problemes però, va afegir, on "som molt positius, som una increïble nació i no pararem de parlar uns amb els altres" fins a solucionar-ho tot. I va recordar el seu pare, Oswaldo Vigas, "un dels artistes més importants de Llatinoamèrica".

Un argentí rep el Lleó de Plata

L'argentí Pablo Trapero, per la seva banda, va aconseguir el Lleó de Plata al millor director de la Mostra de Venècia per El clan. Protagonitzada per un gran Guillermo Francella, El clan, una coproducció hispanoargentina, explica la història de la família Puccio, que entre 1983 i 1985, els anys finals de la dictadura argentina i el començament de la democràcia, es va dedicar al segrest i assassinat, fins i tot d'amics.

"Estic verdaderament emocionat", va dir Trapero, per un premi a Venècia, el festival on va presentar la seva primera pel·lícula Món grua (1999), que també va ser guardonada. "Sóc un gran admirador del cinema italià" i d'una Mostra que "ha rebut amb tan calorós entusiasme" el film, va explicar en italià.

Trapero va agrair el premi al jurat, presidit pel mexicà Alfonso Cuarón, "al festival que m'ha regalat molts moments molt bonics", al seu equip, que va fer la pel·lícula "amb molt d'amor i molta entrega".

També va recordar la feina enorme dels dos protagonistes, Guillermo Francella i Peter Lanzani, així com a "tota la producció de la pel·lícula, a Matías, a Hugo, a Pedro Almodóvar, Agustí, Esther".

"Estimo el cinema i m'encanta estar aquí amb vostès", va afegir el realitzador, que va recordar el seu fill Mateo, la seva dona, l'actriu Martina Gusman, i el fill que esperen.

El premi per al millor actor, la Copa Volpi, va ser per al francès Fabrice Luchini per la seva interpretació d'un jutge en la pel·lícula L'hermine, de Christian Vincent.

Guanyador d'un César per Tot això ...? ¿Per això ?! (1993) i protagonista de títols com A la casa (2012), Luchini és un mestre en la barreja de comèdia i drama amb interpretacions plenes d'ironies i matisos. L'actriu italiana Valeria Golino va aconseguir la Copa Volpi a la millor interpretació femenina pel seu paper a la pel·lícula Per amor vostro, de Giuseppe M. Gaudino.

I finalment, la cinta d'animació Anomalisa edició del Festival de Venècia.