Un estudi realitzat per investigadors espanyols ha demostrat que seguir una dieta mediterrània rica en oli d'oliva verge extra (quatre cullerades soperes al dia) pot reduir fins a dues terceres parts el risc de patir càncer de mama. De fet, per cada 5% més de calories procedents d'aquest tipus d'oli es redueix en un 28% el risc de patir un tumor de mama, una de les causes de mort més freqüent en les dones.

Així es demostra en l'estudi, que publica la revista Jama Internal Medicine, coordinat per la Universitat de Navarra i el Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBERobn), els resultats del qual es van presentar ahir en una roda de premsa. Els responsables de l'investigació van destacar que aquest és el primer treball científic que demostra amb un assaig aleatoritzat el valor preventiu de la dieta mediterrània contra el càncer de mama, ja que fins ara els estudis es basaven només en l'observació.

«Un article que segurament marcarà un abans i un després de la seva publicació», va subratllar el director de l'Instituto de salud Carlos III, Jesús Fernández Crespo.

La investigació s'inscriu en un assaig clínic de grans dimensions sobre els efectes de la dieta mediterrània en la malaltia cardiovascular i s'ha realitzat en una mostra de 4.282 dones a les que se la fet un seguiment durant 4,8 anys. Les participants, procedents de tot Espanya, van seguir tres tipus de dieta: mediterrània rica en oli d'oliva verge extra, mediterrània complementada amb fruita seca i dieta baixa en greixos per al grup de control, va explicar Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Rovira i Virgili, coautor de l'estudi.

L'assignació de les participants a cada grup es va fer a l'atzar, de manera que en tots els grups hi havia uns factors de risc similars (antecedents familiars de càncer, consum de tabac i alcohol, etc.). En els dos primers casos els resultats confirmen que la incidència de la malaltia és gairebé la tercera part que en el grup de control.

Les taxes absolutes de càncer de mama per cada 1.000 dones / any són de 1,1 en el primer grup, de 1,8 en el segon i de 2,9 en el tercer, va assenyalar el doctor Miguel Ángel Martínez-González, de l'Institut d'Investigació Sanitària de Navarra i coordinador de l'estudi. Segons els autors del treball, l'assignació de les participants al patró de dieta mediterrània ric en oli d'oliva verge -suposava almenys el 15% de l'energia ingerida- explica en gran part la protecció aconseguida contra el càncer de mama.