L'humorista i presentador Andreu Buenafuente està rodant aquests dies a Santa Pau El Pregón, una comèdia dirigida per Dani de la Orden que té altres cares conegudes com Berto Romero, Jorge Sanz, Belén Cuesta i Goyo Jiménez.

És la primera vegada que Buenafuente fa el salt al cinema i, juntament amb Romero, comparteixen la producció. Segons va explicar ahir l'humorista, l'experiència és molt enriquidora.

«És com si estiguéssim de vacances treballant», va afirmar Buenafuente, i va agrair la bona disponibilitat i paciència dels figurants i la gent del poble de Santa Pau.

La pel·lícula El Pregón és un projecte amb el qual Andreu Buenafuente i Berto Romero treballaven des de fa anys. Tenien clar que volien interpretar dos personatges completament diferents i allu?nyats del que han fet fins ara a la televisió i creuen que ho han aconseguit.

«El meu personatge no somriu en tota la pel·lícula», avança l'humorista, que fa de Juan, un home «molt comú i gris» que està «molt atrafegat i que no li passa res de bo en tota la pel·lícula». Per Buenafuente, «fer comèdia des del punt de vista d'un perdedor és molt interessant».

El seu germà és en Berto Romero, que fa de Richi. Junts havien tocat en un grup de música electrònica dels anys 90. Van prometre's no tornar-se a veure i després de 20 anys han tocat fons. Per una quantitat raonable, però, estan disposats a fer una excepció. L'alcalde del seu poble natal (interpretat per Jorge Sanz) els convida a fer el pregó del poble a canvi de 10.000 euros.

La seva intenció és fer el paperot i marxar però les coses es compliquen de mala manera i seran víctimes de tradicions ancestrals i plans ocults.

Es tracta de dos germans «que no es poden ni veure» i aquesta relació d'amor i odi és el «motor» de la pel·lícula, segons Berto Romero, que explica que és una comèdia amb una mica de drama on també es busca «emocionar» amb una «certa veritat» darrere els personatges. «És la història d'uns germans que es retroben i que sense pensar-s'ho acaben descobrint què és el que els omple en la vida», afegeix Romero.

Tant Buenafuente com Romero volien que la pel·lícula es rodés a Catalunya i Santa Pau era el més adient per convertir-se en Proverzo per ser tot de pedra.

El film compta amb la producció d'El Terrat i Atresmedia Cine i el guió és obra de David Serrano (El otro lado de la cama, Días de futbol) i Diego Sanjosé (8 apellidos vascos i Tadeo Jones). Es preveu que s'estreni la primavera de l'any que ve.

Figurants garrotxins

El rodatge d'El pregón va començar el 17 d'agost amb sis setmanes de feina per endavant. Entre les localitzacions escollides hi ha Barcelona, Sante Pere de Ribes, Sitges i Santa Pau, que és on rodaran l'última fase fins al 25 de setembre.

El rodatge en terres garrotxines va començar el 30 d'agost i ha estat tota una experiència, ja que tant els actors com el director senten que el poble s'ha entregat amb el film.

Segons explica el director, Dani de la Orden, els ha «sorprès» la bona disponibilitat i paciència amb què els figurants afronten el dia a dia, malgrat que cada escena es roda amb més de quinze plans diferents.

L'escena més multitudinària és la del pregó on hi ha 140 figurants. Aquesta bona voluntat ha compensat amb escreix, diuen, la seva falta d'experiència i desconeixement del llenguatge audiovisual. L'equip de direcció ha destacat també les facilitats i l'ajut que han rebut amb temes logístics i d'allotjament.