La biblioteca Salvador Allende acollirà avui (20h) la presentació del quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana, Jo! Memòries d'un metge filòsof, editat per Edicions de la Ela Geminada.

En el llibre, Bertrana narra el pas per Girona de Diego Ruiz, una de les figures més controvertides de la cultura catalana de principis de segle XX.

La presentació anirà a càrrec del Joaquim Jubert, metge psiquiatre i autor de l'assaig: Diego Ruiz, Prudenci Bertrana i La locura de Álvarez de Castro.

Diego Ruiz, un personatge singular, plurilingüe, amic de la controvèrsia, va exercir de metge psiquiatre i director del Manicomi de Salt entre 1908 i 1912. Josep Pla va descriu el pas de Ruiz pel sanatori saltenc amb aquestes paraules: «És una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país».

Ruiz i Prudenci Bertrana van travar una forta amistat i van arribar a escriure, a quatre mans, l'opuscle La locura de Álvarez de Castro. Aquesta publicació va comportar un consell de guerra a Bertrana. Ruiz havia emigrat i va deixar que el seu amic entomés en solitari les conseqüències de la publicació.

Jo! Memòries d'un metge filòsof, publicada per primera vegada el 1925, representà una venjança literària de Prudenci Bertrana, on la figura de Diego Ruiz s'amagava rere la figura de Daniel Pérez.

A l'època, les crítiques van ser nombroses i Bertrana hi va respondre amb un extens article a la Revista de Catalunya, que el lector trobarà reproduït al final del volum.