18 de setembre de 2015
18.09.2015

Estrena a Campdevànol

Fa més de 50 anys que La Principal de la Bisbal va a Besalú però enguany hi serà només mig dia, malgrat que la poble hi haurà altres cobles durant 4 dies

21.09.2015 | 07:16
Ballada de muntanya.

Aquest dies és la festa Major de Campdevànol. S'interpretarà, 100 anys després (1915-2015), la sardana la Campdevanolina de Damià Casanova Costa.
En aquesta ocasió, aquesta serà La sardana d'honor. La sardana instrumentada per a cobla per Ramon Serrat i Fajula i adaptada per la seva interpretació actual per Jordi Molina fou interpretada l'any 1915 per la Cobla Selvatana en el marc de les festes de la Gala, i es perdé en el temps. La recuperació, 100 anys després de la seva interpretació, ha estat possible gràcies a l'esforç de diferents persones.
Cal destacar que dins aquesta festa es ballarà, un any més, La Dansa de Campdevànol, una antiga tradició que no s'ha perdut i cada any es present a la Festa.
I seguim parlant d'aquesta població per esmentar el programa radiofònic Al compàs de la sardana de Live FM, emissora municipal de Campdevànol, que arribà aquest diumenge, 13 de setembre, a les 600 emissions.
Al compàs de la sardana l' inicià el 28 de desembre de 2003 en Pere Rigat. El dirigí i presentà fins al programa 97, 5 dies abans de la seva mort. Per commemorar aquesta efemèride el dilluns 12 d'octubre s'estrenarà una sardana dedicada al programa, Campdevànol, 600 compassos, del compositor Josep Loredo.

besalú
Fa més de cinquanta anys que La Principal de la Bisbal va a Besalú. En un principi tres dies, després, dos, darrerament un. Enguany gairebé podríem dir que mig. Malgrat que els programes oficials esmenten que hi serà tot el dia 19, no serà així. Sembla hi ha hagut un malentès entre l'orquestra i el poble i el dia 19 només hi actuarà el matí a l'ofici i unes sardanes al migdia a la plaça. Mentre que el divendres dia 18 oferirà un concert a les 7 de la tarda.
Això, sí, els 4 dies de festa hi ha audicions de sardanes cada dia, a càrrec de diferents cobles.

sant ferriol a ceret
(vallespir)
Aquest santuari, en un lloc privilegiat, continua sent encara avui una parada de pau i de serenitat. Cada any, de bon matí del 18 de setembre, dia de Festa Major, els seretans perpetuen la tradició del pelegrinatge cap al retir de Sant Ferriol. A l'alba, làmpades i llanternes ondulen al llarg de la sendera sobre el pujol. Hi ha la missa i sardanes en sessions de matí i a latarda.

torroella de montgrí
52 anys fent aplec és una bona quantitat de temps que demostra com Torroella de Montgrí és fidel a la nostra dansa, no en va el 1844 en la plaça del poble es ballà la sardana llarga per primera vegada. Actualment l'Agrupació Sardanista Continuïtat desenvolupa una tasca més que meritòria, car al costat de la sardana conreen un esbart amb una gran activitat i fins i tot amb las realització d'espectacles i coreografies. Diumenge, doncs l'Aplec i també el 30è Concurs de colles sardanistes. Actuaran les cobles: La Principal de Cassà, Tres Vents i Foment del Montgrí. A la tarda hi haurà un concurs de colles improvisades.

aplec de sant maurici de caldes de malavella
Prop l'ermita de Sant Maurici a Caldes de Malavella, dimarts dia 22 se celebra l'Aplec, que té la característica que en ell es dansa L'hereu Riera. Conta la tradició que aquest hereu assistia a aquest aplec, quan li comunicaren que la seva promesa estava greument malalta, abandonà la festa i féu via vers s la llar d'ella, i en trobar-la molt malament s'encomanà a un Crist que hi havia a l'Habitació, ella sanà, despenjà el crucifix i dansa en senyal d'agraïment, des d'aleshores es manté aquesta dansa que cada any es reitera en aquest aplec, enguany serà dansada, al migdia, després de les sardanes del matí.

colla infantil d'olot
El passat agost, l'Associació Cultural i Sardanista Flor de Fajol d'Olot ha fet una demostració de la sardana esportiva al centre cultural Barras Art and Design de la ciutat escocesa de Glasgow. L'actuació ha consistit en una exhibició de la rotllana de infantil 12 de nens i nenes, Mainada Flor de Fajol, seguida d'una sardana de germanor. L'esdeveniment l'ha impulsat un grup de catalans a Escòcia junt amb el Cercle Català d'Escòcia. El projecte s'ha batejat com a From Caledonia to Catalonia i ha comptat amb el suport de d'Ajuntament de Glasgow. L'any passat la colla d'Olot va desenvolupar una experiència similar a Nova York, al setembre. Va ser en el marc de la Diada i també hi va haver una demostració dels més joves. Una nova acció que s'impulsa des d'Olot per exportar la nostra dansa. A més a més, és una proposta que vol tenir continuïtat, de manera que falta confirmar quin serà el destí de l'any vinent. Ja hi ha 4 o 5 propostes i falta acabar de decidir la seu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit