Xifres "gratificants". Així ho ha assenyalat la directora del Museu d'Història de Girona, Sílvia Planas, que des de fa dos anys compagina la gestió d'aquest centre amb la direcció del Museu d'Història dels Jueus. Durant aquest estiu, han registrat un augment del 16% de ciutadans que visiten el Museu d'Història de la capital gironina. "Unes 7.000 persones han passat per aquest espai i unes 16.000 pel museu dels jueus", ha detallat Planas. En concret, el 34,5% dels visitants que passen per les instal·lacions situades a tocar del Call provenen d'Israel. En aquesta línia, Planas assenyala que vol fer un pas més en la gestió compartida, complementar i lligar millors els discursos dels dos museus gironins.

Llicenciada en història medieval, Sílvia Planas dirigeix l'Institut Nahmànides des del 1997 i, de de fa dos anys, està al capdavant del Museu d'Història de Girona i el Museu d'Història dels Jueus de la ciutat. Fins a dia d'avui el seu camp de recerca ha estat la història desconeguda de les dones jueves i aposta per potenciar els lligams entre els museus gironins, els de les comarques gironines i amb els de l'altra banda dels Pirineus.

De moment, Planas fa una valoració "positiva" dels seus dos anys al capdavant dels dos museus de la capital gironina. "Hem fet aquesta feina amb molt de gust i la nostra percepció és que ha anat molt bé, hem aconseguit donar la idea que hi ha dos museus que s'ocupen de recollir, exposar i difondre la història i la trajectòria patrimonial de la ciutat; que estan lligats tant des del punt de vista conceptual com d'ubicació i missió", detalla la directora.

Fins ara, Planas ha apostat per organitzar exposicions temporals als dos espais que estiguessin vinculades entre elles i que mostressin una mateixa temàtica des de diverses perspectives. Una iniciativa que va arrencar amb la mostra sobre la història medieval de Girona i que continuarà aquest mes d'octubre amb diverses mirades sobre com era la ciutat durant l'època contemporània. "Els reptes que ens queden per aconseguir passen, precisament, per intentar lligar millor els discursos museístics dels dos espais, encabir la història de la comunitat jueva dins de la història genèrica de la ciutat i a la inversa", assenyala la directora.

Segons Planas, cal trobar la manera de treballar conjuntament sense que els museus perdin la seva identitat. "Formant part un de l'altre perquè són indissociables", afegeix. D'altra banda, la directora també s'ha mostrat optimista amb els últims resultats d'afluència de públic que han registrat aquest estiu i que consoliden una tendència a l'alça. En primer lloc, el Museu d'Història de la ciutat ha rebut un 16% més de visitants durant aquest estiu respecte el mateix període de l'any passat. "És molt gratificant i important per a nosaltres", assenyala la directora.

Pel que fa a les xifres de visitants del Museu dels Jueus, Planas explica que han notat un lleuger descens - "poc significatiu"- en gran part a causa de la davallada del turisme rus i ucraïnès provocat per la crisi econòmica, els conflictes en aquests països i la desaparició del vol que connectava Girona amb Kíev. "Continuem tenint un gran nombre de visitants jueus i, sobretot, procedents d'Israel. Un 34,5% dels visitants del museu dels jueus són d'aquest país", assenyala Planas qui detalla que ens darrers dos anys ha crescut més d'un 10% el nombre de visitants que visiten aquest museu i que parlen hebreu. D'aquí el ressò i la bona acollida que han obtingut les audioguies en llengua hebrea ja que el museu va ser el primer a tot l'Estat en oferir aquest servei.

"Tenim alts índexs de visitants francesos i un 15% del total provenen dels Estats Units. Sospitem i podem imaginar que una bona part d'ells són d'origen jueu", destaca la directora. A grans trets, durant aquest estiu més de 7.000 persones han passat pel Museu d'Història de Girona i unes 16.000 pel Museu dels Jueus de la ciutat que l'any passat va tancar amb més de 132.000 visitants. "Pel que fa al museu d'història gironí, hem tingut 3.800 visites a l'exposició temporal sobre dones viatgeres, 1.500 persones més que la darrera exposició de les mateixes característiques que vam fer l'any passat", conclou la directora.