Els voluntaris que en els últims anys han mantingut obert el Cinema Catalunya de Ribes de Freser (Ripollès) respiren tranquils amb la compra del projector digital. Han calgut 45.000 euros i era indispensable per poder oferir estrenes i no perdre pistonada. Fa un any, feien una crida a les administracions. La xifra era inassumible per una associació sense ànim de lucre com Amics del Cinema de la Vall de Ribes que gestiona aquest antic teatre des del 2008 amb el suport de l'Ajuntament. La Diputació i el consistori han reunit els diners que permetran fer "renéixer" aquest equipament que suposa un revulsiu per al poble, cultural i turístic. "Hem salvat el cinema" diu orgullós el seu president.

El Cinema Catalunya de Ribes de Freser (Ripollès) és un espai centenari que fins ara havia sobreviscut i superat totes les etapes del cinema. L'avenç tecnològic ha estat la seva última amenaça però ara aquest escull també s'ha superat gràcies a l'ajut que la Diputació de Girona ha atorgat a l'Ajuntament, d'uns 30.000 euros, que han servit per adquirir el projector digital. El consistori hi ha hagut d'afegir uns 15.000 euros més per als ajustos tècnics.

Amb aquest projector, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes respiren tranquils al veure que després de tants esforços el projecte continuarà endavant. "Hem salvat el cinema", afirma amb orgull el seu president, Jaquim Roqué, que reconeix que els últims mesos han sigut difícils perquè eren conscients que no podien fer front a la despesa.

Un revulsiu cultural i econòmic

L'any 2007, en plena crisi, el propietari va haver d'abaixar la persiana per la falta de negoci. Un any més tard, però, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes van decidir tornar-lo a obrir i gestionar-lo ells mateixos gràcies a l'acord de col·laboració amb l'Ajuntament que va accedir a pagar el lloguer de la sala al propietari. A canvi, aquesta associació sense ànim de lucre es va comprometre a afrontar les despeses de manteniment i gestió, com ara el pagament d'exhibició pública a les distribuïdores de pel·lícules, i de les reparacions necessàries del dia a dia així com les factures de llum i calefacció. Des de llavors, calculen que en aquesta sala hi han invertit uns 25.000 euros procedents de les aportacions dels socis i per això els era impossible recaptar ara el que faltava pel projector.

El cinema funciona gràcies a la feina dels voluntaris que s'encarreguen de que tot rutlli, com ara el control de sala, la venda d'entrades -es paga en concepte de donació- o la sala tècnica -aquesta tasca la fa l'Eugeni Casals, propietari del cinema-. L'associació va començar amb vuit membres però ara ja són 370. Per un poble que no arriba als 2.000 habitants no està gens malament, segons reconeix el mateix Roquer.

Una part dels socis són residents però també hi ha molta gent de segones residències que els caps de setmana o durant les vacances passen uns dies a Ribes de Freser. Els de més edat, aprecien el valor sentimental de mantenir obert un cinema que ja van gaudir de ben petits. L'alcalde del municipi, Marc Prat, destaca el paper que té el cinema a nivell cultural però sobretot a nivell de turisme perquè és un recurs més per fer "mes agradable i atractiva" la visita a un poble petit com Ribes.

L'alcalde reconeix la feina que durant aquests anys han fet els Amics del Cinema tot dient que "amb la gran estima i amor" que senten per aquest art han mantingut "viva" la sala. "Aquesta feina desinteressada i altruista que fan", afegeix, "és el que ha permès fer-ho viable; si no, ja fa temps que hauria tancat la persiana amb la pèrdua que això suposaria pel poble". Prat agraeix també el suport econòmic de la Diputació de Girona perquè, sense ells, no haurien pogut comprar el projector.

Millor so i imatges més brillants

El projector digital permetrà als espectadors gaudir de les pel·lícules amb molta més qualitat d'imatge i so del que estaven acostumats. És l'última tecnologia i això es nota i molt, segons Eugeni Casals, propietari del cinema. La nova adquisició, però, no eclipsarà l'altra tasca important de l'associació, com és la de mostrar pel·lícules de 35 mm i per tant "l'antiga màquina" de projectar continuarà tenint un paper a la sala per poder veure els films més antics.

Des del 2014, que el Cinema Catalunya no podia projectar estrenes perquè feia falta un projector digital i això feia que la sala poc a poc anés perdent pistonada. Segons Roqué, "la gent les vol veure al moment en què surten; és impulsiva i no es vol esperar". I aquesta era una vertadera amenaça pel cinema de Ribes perquè o bé anaven a un altre cinema més modern o optaven per descarregar-se-la i veure-la a casa.

Amb el nou projector, l'associació programarà les estrenes en ponts i festius. "Hem d'aprofitar l'arribada de turistes per fer calaix en èpoques com Setmana Santa i l'agost, el mes que es projecten la meitat de les 70 pelis que es programen tot l'any", explica Roqué.

L'estrena, el 3 d'octubre

Els Amics del Cinema ja preparen amb il·lusió la presentació oficial del projector. Serà el 3 d'octubre i tothom del poble hi estarà convidat. Busquen sorprendre amb una pel·lícula que sigui prou significativa. Segons el seu president, "hem salvat un cinema i ho hem de celebrar".