La pel·lícula islandesa Sparrows, de Rúnar Rúnarsson, va guanyar ahir la Concha d'Or en la 63a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

En aquest film, una coproducció d'Islàndia, Dinamarca i Croàcia, Rúnarsson parla de la duresa extrema d'un país sense nit a l'estiu i sense dia a l'hivern, en el qual l'alcohol i els abusos són companys habituals dels personatges.

Els actors Ricardo Darín i Javier Càmera han aconseguit ex aequo el premi al Millor Actor de la 63a edició del Festival.

Encara que no es tracta de la primera vegada que el jurat concedeix la Concha de Plata compartida, no és freqüent, i en aquest cas se l'han endut l'argentí Darín i l'espanyol Càmera, pel seu treball a Truman, dirigida pel català Cesc Gay, un drama sobre un amic que es prepara per morir i un altre que fa l'impossible per acomiadar-se'n.

La jove actriu cubana Yordanka Ariosa va obtenir la Concha de Plata a la millor actriu pel seu treball a El rey de la Habana, d'Agustí Villaronga.

La intèrpret va assegurar que no esperava aquest reconeixement, que no sap "les raons específiques" per les quals la pel·lícula no es va poder rodar a Cuba, però que l'estrena al seu país "s'imposa" i els cubans "la rebran molt bé".

Amb el seu personatge de prostituta, Ariosa ha interpretat el seu primer paper internacional, després del seu debut com a actriu en una cinta no estrenada fora de Cuba.

El Palmarès d'aquesta edició del festival es completa amb el Premi Especial del Jurat a Evolution, de Lucile Hadzihalilovic; la Con?cha de Plata al Millor Director per a Joachim Lafosse per Les chevaliers blancs; el Premi a la Millor Fogografia per a Manu Dacosse per Evolution; el Premi al Millor Guió per a Jean Marie Larrieu i Arnaud Larrieu per 21 nuits avec Pattie, i el Premi Kutxa-Nous Directors a Le nouveau, de Rudi Rosenberg.

També es va lliurar el Premi del Públic a Our little sister, de Hirokazu Kore-eda; el Premi Horizontes Latinos a Paulina, de Santiago Mitre; el Premi EZAE de la Juventud a Paulina, de Santiago Mitre; el Premi Fipresci a El apóstata, de Federico Veiroj; el Premi Cine en Construcció a Era o hotel Cambridge, de Eliane Caffé; el Premi "Otra Mirada", de TVE, igualment a Paulina, de Santiago Mitre; el Premi Irízar del Cine Basc a Amama, de Asier Altuna; el Premi del Públic a la Millor Pel·lícula Europea a Mountains may depart, de Jia Zhang-ke; el Premi Feroz Zinemaldia a Truman, de Cesc Gay, i el Cooperació Española a La tierra y la sombra, de César Augusto.