La propera matinada, la de dilluns, la superlluna més gran o màxima aproximació a la Terra d'aquest any coincidirà amb un eclipsi lunar, i aquest fet no tornarà a produir-se fins a l'any 2033, ha indicat l'astrònom Miquel Serra, de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC).

Serra, que coordinarà des del Teide, a Tenerife, la retransmissió d'aquest "espectacle" amb el projecte europeu Gloria, ha explicat que l'eclipsi de demà té d'especial que coincidirà amb la més gran de les quinze superllunes que es produiran el 2015.

L'eclipsi es produirà amb la Lluna un catorze per cent més gran en aparença i un trenta per cent més brillant.

A més, a Tenerife es podrà veure l'alineació de l'ombra del volcà Teide amb la sortida de la Lluna, en un moment en què el satèl·lit de la Terra estarà molt alt al cel, de manera que, si no hi ha núvols, serà el millor lloc d'Europa per veure el fenomen, va comentar Serra.

L'eclipsi serà visible des d'Europa Occidental, Amèrica del Sud i la costa est d'Amèrica del Nord, amb el màxim centrat a l'Oceà Atlàntic.

Amb el projecte europeu Gloria s'oferirà el fenomen en directe a través del portal sky-live.tv, en col·laboració amb TVE.

Miquel Serra ha explicat que, al contrari del que succeeix amb els eclipsis de Sol, durant la totalitat de l'eclipsi de Lluna es podrà comprovar que el satèl·lit no desapareix de la vista, sinó que adquireix una tonalitat vermellosa.

Aquest fenomen es deu al fet que l'atmosfera de la Terra, que s'estén uns vuitanta quilòmetres més enllà del diàmetre terrestre, actuarà com una lent desviant la llum del Sol, i alhora filtrarà de manera eficaç els seus components blaus, per deixar passar solament llum vermella, que serà reflectida per la Lluna.

D'aquesta manera tindrà una resplendor rogenca en el que es coneix com a "lluna de sang".

L'eclipsi durarà una hora i onze minuts i el grup coordinat per Miquel Serra farà un total de tres connexions.

La primera d'elles de mitja hora, entre les 19.30 i les 20.00, hora local canària, per oferir la posta de sol des del Teide i l'alineament de la Lluna plena i en estat de superluna, amb l'ombra del volcà.

La segona connexió es farà de quinze minuts des de les dues de la matinada, hora local, per oferir l'entrada de la Lluna plena en l'ombra del Teide.

I la tercera connexió serà des de les tres i fins a quinze minuts després per donar l'eclipsi total de Lluna.

Els astrònoms del projecte Gloria (Global Robotic Telescopes Intelligent Array for i-Science) oferiran l'espectacle des de les illes canàries de la Palma, Fuerteventura i Tenerife.

Les imatges de l'eclipsi s'utilitzaran per a diverses activitats d'estudiants de Secundària, com calcular la grandària de l'ombra terrestre a partir d'imatges de l'eclipsi lunar.